Overslaan en naar de inhoud gaan

Negen jaar celstraf geëist tegen oppasvader baby Fabian

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 14:45

Robin van O. (36) moet negen jaar de cel in, als het aan justitie ligt. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zijn vijf maanden oude oppaskind Fabian.

De baby kwam op 11 oktober 2017 om het leven in de woning van Robin en zijn vrouw Cynthia van den H. (33) in Brunssum.

Lees ook: Oppasouders: 'Baby Fabian kwam door ongeluk om het leven'

Geen ongeluk
Maandag, op de eerste dag van het proces, liet de aanklaagster weten genoeg bewijs te zien voor doodslag door Robin. Fabian zou dusdanig hard door elkaar zijn geschud en tegen zijn hoofd zijn geslagen dat hij daaraan overleed. Volgens deskundigen past het letsel van de baby niet bij een ongeluk. Robin en Cynthia claimen dat er wel sprake was van een ongeluk.

Bikkelharde conclusies
Hun zoon zou het campingbedje waarin Fabian sliep omver hebben getrokken. Door die klap zou de oppasbaby het uiteindelijk fatale letsel hebben opgelopen. De ouders van Fabian geloven daar niets van. "De houding van deze verdachten is verwerpelijk", zei slachtofferadvocate Floor Oehlen maandag. "De conclusies van deskundigen zijn bikkelhard. Mijn cliënten willen de waarheid horen."

Oehlen vroeg voor beide ouders een vergoeding van 30.000 euro schokschade. "Moeder heeft gezien hoe haar zoon op een brancard naar buiten werd gebracht. Vader was voor zijn werk in Den Haag, is met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht, maar kwam te laat. Fabian was overleden."

Lees ook: Waarom werd baby Fabian niet ouder dan vijf maanden?

Zoon mishandeld
Volgens justitie is er te weinig bewijs om Cynthia te vervolgen voor de doodslag. Haar man zou het fatale geweld hebben toegepast. Als het aan justitie ligt, krijgt Cynthia wel een taakstraf van 60 uur voor het mishandelen van haar eigen zoon in september 2020. Ze zou het jongetje meermaals hebben geslagen en geschopt. Daarnaast zou ze hem aan zijn oren hebben getrokken.

Geslagen en geschopt
De vrouw gaf die mishandeling maandag gedeeltelijk toe. Naar eigen zeggen sloeg ze hem drie keer in het gezicht en schopte ze hem drie keer; zijn oren zou ze niet hebben aangeraakt. "Ik heb er zo'n spijt van." Advocaten Bart Tip (Cynthia) en Roy Palmen (Robin) komen dinsdag aan het woord. Zij mogen dan reageren op de eis van justitie. Op 22 februari doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen