Overslaan en naar de inhoud gaan

'Neem meer maatregelen bij zijrivieren en beken'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 21:21

Alleen de beveiliging bij de Maas opschroeven is niet voldoende om Limburg te beschermen tegen het water. "Het gaat om een systeem aan veiligheidsmaatregelen."

Dat zei Bas Jonkman hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft Bas Jonkman in Limburg Centraal woensdag.

Systeemaanpak
De dijken hebben het volgens Jonkman net gehouden. "Maar er moet in de toekomst naar een systeemaanpak gekeken worden", aldus Jonkman. Het gaat volgens hem om een combinatie van maatregelen. "Bij beken en zijrivieren kun je denken aan meer afvoercapaciteit, minder begroeiing langs de kant en meer afvoerkanalen." Jonkman zegt dat het ook belangrijk is dat er naar de ruimtelijke planning wordt gekeken.

Geul en Gulp
Van zijvieren en beken kun je de afvoercapaciteit vergroten. Wateren als de Geul of de Gulp zouden volgens de hoogleraar verbreed kunnen worden. "Of leg nevengeulen aan." Er zou juist nu bekeken moeten worden hoe je de afvoer van water uit die zijrivieren zo groot mogelijk kunt maken, concludeert hij.

Lokale maatregelen
Ook kunnen dorpen en steden zelf nog maatregelen nemen. In de dorpen liggen nu zandzakken, maar ook daar zijn volgens Jonkman innovatieve oplossingen voor. Jonkman: "Om waardevolle gebouwen beter te beschermen tegen het water, zal je alle maatregelen moeten bekijken. En denk bij herbouw van de ingestorte brug in Valkenburg aan extra voorzorgsmaatregelen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen