Overslaan en naar de inhoud gaan

'Neem meer maatregelen bij zijrivieren en beken'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 21:21

Alleen de beveiliging bij de Maas opschroeven is niet voldoende om Limburg te beschermen tegen het water. "Het gaat om een systeem aan veiligheidsmaatregelen."

Dat zei Bas Jonkman hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft Bas Jonkman in Limburg Centraal woensdag.

Systeemaanpak
De dijken hebben het volgens Jonkman net gehouden. "Maar er moet in de toekomst naar een systeemaanpak gekeken worden", aldus Jonkman. Het gaat volgens hem om een combinatie van maatregelen. "Bij beken en zijrivieren kun je denken aan meer afvoercapaciteit, minder begroeiing langs de kant en meer afvoerkanalen." Jonkman zegt dat het ook belangrijk is dat er naar de ruimtelijke planning wordt gekeken.

Geul en Gulp
Van zijvieren en beken kun je de afvoercapaciteit vergroten. Wateren als de Geul of de Gulp zouden volgens de hoogleraar verbreed kunnen worden. "Of leg nevengeulen aan." Er zou juist nu bekeken moeten worden hoe je de afvoer van water uit die zijrivieren zo groot mogelijk kunt maken, concludeert hij.

Lokale maatregelen
Ook kunnen dorpen en steden zelf nog maatregelen nemen. In de dorpen liggen nu zandzakken, maar ook daar zijn volgens Jonkman innovatieve oplossingen voor. Jonkman: "Om waardevolle gebouwen beter te beschermen tegen het water, zal je alle maatregelen moeten bekijken. En denk bij herbouw van de ingestorte brug in Valkenburg aan extra voorzorgsmaatregelen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen