Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweertenaar onderscheiden met vredesprijs Kosovo

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 21:22

Luitenant-generaal buiten dienst Ton van Loon (64) is vrijdag op de Legerplaats bij Oldebroek onderscheiden met de Kosovaarse Orde van de Vrijheid.

Die kreeg hij vanwege zijn 'buitengewone bijdrage aan de vrijheid en vrede in Kosovo'. De ambassadeur van Kosovo reikte de medaille uit en Van Loons dochter spelde die bij hem op.

KFOR
Van Loon was in 1999 commandant van de artilleristen die onder de NAVO-vredesmacht KFOR naar het land werden gestuurd. Het doel van de zwaarbewapende Nederlandse troepen, ruim 2000 man sterk, was het handhaven van het staakt-het-vuren tussen de Serviërs en de Kosovaarse Albanezen.

Grote impact
De in Weert geboren Van Loon treedt met de onderscheiding in de voetsporen van onder andere Bill Clinton. In een dankwoord zei de Limburger dat de missie destijds grote impact had. "Enorme, soms schokkende, ervaringen hebben een diepe indruk achtergelaten. Sommigen van ons lijden daar ook vandaag nog onder. Wij hebben een heel zware, maar ook heel erg zinvolle uitzending gedaan. Wij hebben dat samen gedaan, daarom is dit ook onze onderscheiding."

De Nederlandse bijdrage aan de KFOR-missie in Kosovo werd in 2017 afgesloten. Van Loon verliet Defensie in 2013 met functioneel leeftijdsontslag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen