Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweertenaar onderscheiden met vredesprijs Kosovo

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 21:22

Luitenant-generaal buiten dienst Ton van Loon (64) is vrijdag op de Legerplaats bij Oldebroek onderscheiden met de Kosovaarse Orde van de Vrijheid.

Die kreeg hij vanwege zijn 'buitengewone bijdrage aan de vrijheid en vrede in Kosovo'. De ambassadeur van Kosovo reikte de medaille uit en Van Loons dochter spelde die bij hem op.

KFOR
Van Loon was in 1999 commandant van de artilleristen die onder de NAVO-vredesmacht KFOR naar het land werden gestuurd. Het doel van de zwaarbewapende Nederlandse troepen, ruim 2000 man sterk, was het handhaven van het staakt-het-vuren tussen de Serviërs en de Kosovaarse Albanezen.

Grote impact
De in Weert geboren Van Loon treedt met de onderscheiding in de voetsporen van onder andere Bill Clinton. In een dankwoord zei de Limburger dat de missie destijds grote impact had. "Enorme, soms schokkende, ervaringen hebben een diepe indruk achtergelaten. Sommigen van ons lijden daar ook vandaag nog onder. Wij hebben een heel zware, maar ook heel erg zinvolle uitzending gedaan. Wij hebben dat samen gedaan, daarom is dit ook onze onderscheiding."

De Nederlandse bijdrage aan de KFOR-missie in Kosovo werd in 2017 afgesloten. Van Loon verliet Defensie in 2013 met functioneel leeftijdsontslag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen