Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover

Geplaatst opzondag 21 juli 2019 - 8:30

In de nacht van zaterdag op zondag was het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette. Nederweertenaar Saviër Atya wil ook naar de maan.

Maar niet zelf. Atya bouwt bij de TU Delft mee aan de eerste Nederlandse maanrover, de Lunar Zebro.

Kleinste en lichtste ooit
De Zebro is een compacte robot en weegt maar twee kilo en is kleiner dan een A4'tje. Hij rijdt niet op wielen maar C-vormige pootjes. Daarmee kan de rover zich over elk soort oppervlak zo efficiënt mogelijk bewegen.

Zwerm aan rovers
De robot brengt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare grote Rovers. "Het idee achter de Lunar Zebro is geïnspireerd uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan een zwerm mieren of vliegen", zegt Atya, student Lucht & Ruimtevaarttechniek. Deze studie was zijn droom.. "In plaats van een grote en zware rover naar de maan te sturen, willen wij een zwerm van kleinere rovers sturen die kunnen samenwerken. Dat is sneller, goedkoper en het verlaagt ook de risico's. Als je een van de vijftig rovers kwijtraakt kun je nog steeds je missie volbrengen."

Lanceermoment
Maar voordat er een zwerm aan maanrovers in de ruimte wordt gelanceerd, moet er eerst worden getest met één robot. Het team wil de eerste Nederlandse maanrover in 2022 lanceren naar de maan. Dat kunnen ze niet zelf, daarom zoeken ze nog een geschikte lanceringspartner. "We gaan ervan uit dat het gaat lukken en hopen dat kort na het vijftigjarig jubileum van de maanlanding, ook de landing van de eerste Nederlandse maanrover gevierd kan worden."

Video: YouTube
Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen