Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover

Geplaatst opzondag 21 juli 2019 - 8:30

In de nacht van zaterdag op zondag was het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette. Nederweertenaar Saviër Atya wil ook naar de maan.

Maar niet zelf. Atya bouwt bij de TU Delft mee aan de eerste Nederlandse maanrover, de Lunar Zebro.

Kleinste en lichtste ooit
De Zebro is een compacte robot en weegt maar twee kilo en is kleiner dan een A4'tje. Hij rijdt niet op wielen maar C-vormige pootjes. Daarmee kan de rover zich over elk soort oppervlak zo efficiënt mogelijk bewegen.

Zwerm aan rovers
De robot brengt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare grote Rovers. "Het idee achter de Lunar Zebro is geïnspireerd uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan een zwerm mieren of vliegen", zegt Atya, student Lucht & Ruimtevaarttechniek. Deze studie was zijn droom.. "In plaats van een grote en zware rover naar de maan te sturen, willen wij een zwerm van kleinere rovers sturen die kunnen samenwerken. Dat is sneller, goedkoper en het verlaagt ook de risico's. Als je een van de vijftig rovers kwijtraakt kun je nog steeds je missie volbrengen."

Lanceermoment
Maar voordat er een zwerm aan maanrovers in de ruimte wordt gelanceerd, moet er eerst worden getest met één robot. Het team wil de eerste Nederlandse maanrover in 2022 lanceren naar de maan. Dat kunnen ze niet zelf, daarom zoeken ze nog een geschikte lanceringspartner. "We gaan ervan uit dat het gaat lukken en hopen dat kort na het vijftigjarig jubileum van de maanlanding, ook de landing van de eerste Nederlandse maanrover gevierd kan worden."

Video: YouTube
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts