Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover

Geplaatst opzondag 21 juli 2019 - 8:30

In de nacht van zaterdag op zondag was het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette. Nederweertenaar Saviër Atya wil ook naar de maan.

Maar niet zelf. Atya bouwt bij de TU Delft mee aan de eerste Nederlandse maanrover, de Lunar Zebro.

Kleinste en lichtste ooit
De Zebro is een compacte robot en weegt maar twee kilo en is kleiner dan een A4'tje. Hij rijdt niet op wielen maar C-vormige pootjes. Daarmee kan de rover zich over elk soort oppervlak zo efficiënt mogelijk bewegen.

Zwerm aan rovers
De robot brengt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare grote Rovers. "Het idee achter de Lunar Zebro is geïnspireerd uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan een zwerm mieren of vliegen", zegt Atya, student Lucht & Ruimtevaarttechniek. Deze studie was zijn droom.. "In plaats van een grote en zware rover naar de maan te sturen, willen wij een zwerm van kleinere rovers sturen die kunnen samenwerken. Dat is sneller, goedkoper en het verlaagt ook de risico's. Als je een van de vijftig rovers kwijtraakt kun je nog steeds je missie volbrengen."

Lanceermoment
Maar voordat er een zwerm aan maanrovers in de ruimte wordt gelanceerd, moet er eerst worden getest met één robot. Het team wil de eerste Nederlandse maanrover in 2022 lanceren naar de maan. Dat kunnen ze niet zelf, daarom zoeken ze nog een geschikte lanceringspartner. "We gaan ervan uit dat het gaat lukken en hopen dat kort na het vijftigjarig jubileum van de maanlanding, ook de landing van de eerste Nederlandse maanrover gevierd kan worden."

Video: YouTube
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen