Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover

Geplaatst opzondag 21 juli 2019 - 8:30

In de nacht van zaterdag op zondag was het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette. Nederweertenaar Saviër Atya wil ook naar de maan.

Maar niet zelf. Atya bouwt bij de TU Delft mee aan de eerste Nederlandse maanrover, de Lunar Zebro.

Kleinste en lichtste ooit
De Zebro is een compacte robot en weegt maar twee kilo en is kleiner dan een A4'tje. Hij rijdt niet op wielen maar C-vormige pootjes. Daarmee kan de rover zich over elk soort oppervlak zo efficiënt mogelijk bewegen.

Zwerm aan rovers
De robot brengt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare grote Rovers. "Het idee achter de Lunar Zebro is geïnspireerd uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan een zwerm mieren of vliegen", zegt Atya, student Lucht & Ruimtevaarttechniek. Deze studie was zijn droom.. "In plaats van een grote en zware rover naar de maan te sturen, willen wij een zwerm van kleinere rovers sturen die kunnen samenwerken. Dat is sneller, goedkoper en het verlaagt ook de risico's. Als je een van de vijftig rovers kwijtraakt kun je nog steeds je missie volbrengen."

Lanceermoment
Maar voordat er een zwerm aan maanrovers in de ruimte wordt gelanceerd, moet er eerst worden getest met één robot. Het team wil de eerste Nederlandse maanrover in 2022 lanceren naar de maan. Dat kunnen ze niet zelf, daarom zoeken ze nog een geschikte lanceringspartner. "We gaan ervan uit dat het gaat lukken en hopen dat kort na het vijftigjarig jubileum van de maanlanding, ook de landing van de eerste Nederlandse maanrover gevierd kan worden."

Video: YouTube
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen