Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover

Geplaatst opzondag 21 juli 2019 - 8:30

In de nacht van zaterdag op zondag was het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette. Nederweertenaar Saviër Atya wil ook naar de maan.

Maar niet zelf. Atya bouwt bij de TU Delft mee aan de eerste Nederlandse maanrover, de Lunar Zebro.

Kleinste en lichtste ooit
De Zebro is een compacte robot en weegt maar twee kilo en is kleiner dan een A4'tje. Hij rijdt niet op wielen maar C-vormige pootjes. Daarmee kan de rover zich over elk soort oppervlak zo efficiënt mogelijk bewegen.

Zwerm aan rovers
De robot brengt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare grote Rovers. "Het idee achter de Lunar Zebro is geïnspireerd uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan een zwerm mieren of vliegen", zegt Atya, student Lucht & Ruimtevaarttechniek. Deze studie was zijn droom.. "In plaats van een grote en zware rover naar de maan te sturen, willen wij een zwerm van kleinere rovers sturen die kunnen samenwerken. Dat is sneller, goedkoper en het verlaagt ook de risico's. Als je een van de vijftig rovers kwijtraakt kun je nog steeds je missie volbrengen."

Lanceermoment
Maar voordat er een zwerm aan maanrovers in de ruimte wordt gelanceerd, moet er eerst worden getest met één robot. Het team wil de eerste Nederlandse maanrover in 2022 lanceren naar de maan. Dat kunnen ze niet zelf, daarom zoeken ze nog een geschikte lanceringspartner. "We gaan ervan uit dat het gaat lukken en hopen dat kort na het vijftigjarig jubileum van de maanlanding, ook de landing van de eerste Nederlandse maanrover gevierd kan worden."

Video: YouTube
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen