Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweert: provincie verkiest asfalt boven belang fietser

Geplaatst opdonderdag 9 januari 2020 - 21:50

Inwoners en bedrijven van Nederweert zijn zwaar teleurgesteld dat de provincie maar half werk wil maken van de verbeteringen aan de N275 en N266. Dat bleek donderdagavond tijdens een speciale informatieavond die de gemeente had belegd.

Beide provinciale wegen lopen pal langs de dorpskern. Het gaat om belangrijke verkeersaders die even verderop aansluiten op de A2. Al jarenlang streeft Nederweert naar meer verkeersveiligheid en een betere doorstroming op beide wegen.

Lees ook: Aanleg randweg Nederweert lijkt definitief van de baan

Omdat de gemeenteraad geen heil zag in een randweg werd, mede op verzoek van de provincie, gezocht naar een alternatief. Dat was het verbeteren van de bestaande provinciale wegen.

"Een project dat gezamenlijk met de provincie is doorlopen", aldus Marcel Tinnemans. Volgens de woordvoerder van de gemeente ging het niet zozeer om een mobiliteitsplan maar om de ontwikkeling van het hele gebied rondom het tracé.

Fietsers
Daarbij weegt niet alleen de doorstroming van het verkeer. Ook de veiligheid en leefbaarheid tellen zwaar mee. Tinnemans: "Het is een totaal nieuwe aanpak waarbij we naar het belang van voetgangers en fietsers kijken. Uit een analyse blijkt dat het hele plan een factor 5 haalt. Met andere woorden: iedere investering zou zich vijf keer terugbetalen. Dat is een heel erg hoge score", zegt Tinnemans.

Het plan bevat in totaal negen aanpassingen aan de N275 en N266 en er leek geen wolkje aan de lucht tot september 2019. Toen kondigde het provinciebestuur bezuinigingen aan. "Vrijwel het hele plan is nu van tafel geveegd", aldus Tinnemans. "Er resteren nog drie verbeterpunten. Veel te weinig. Wij willen het hele plan integraal uitvoeren."

Inspreken
Om dat te bereiken gaat wethouder Henk Cuijpers tijdens de eerstvolgende vergadering op het Gouvernement inspreken. Verder stuurt het gemeentebestuur van Nederweert een brief waarin ze nadrukkelijk een beroep doen op de Statenleden en het provinciebestuur om de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien.

Tinnemans: "De provincie kiest voor het ouderwetse asfalt als oplossing. Daar zijn wij het niet mee eens. We zijn daarover al in gesprek met alle provinciale fracties."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen