Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederweert: bezoekers gemeentehuis moeten mondkapje op

Geplaatst opdonderdag 1 oktober 2020 - 13:20

Wie een afspraak heeft in het gemeentehuis in Nederweert moet vanaf donderdag een mondkapje dragen.

Dat valt af te leiden uit een tekst op de website van de gemeente.

Publieksgedeelte
'Heeft u een afspraak in het gemeentehuis, dan draagt u vanaf 1 oktober een mondmasker. In het publieksgedeelte van het gemeentehuis dragen zowel de medewerkers als de bezoekers een mondkapje. Ook als u een afspraak hebt in de back office en via het publieksgedeelte binnenkomt, draagt u daar een mondkapje.'

Alleen het personeel dat de loketten van de gemeente bemant, is uitgezonderd van het mondkapjesgebod. De contactschermen bij die loketten geven voldoende bescherming, aldus de gemeente.

Geen strikte handhaving
Een woordvoerster van de gemeente nuanceert de berichtgeving op de website enigszins: "Gisteravond hebben we in eerste instantie het woord 'verplicht' gebruikt, maar dat vonden we later toch weer wat ver gaan. Toen hebben we de tekst wat aangepast. Zoals het er nu staat, willen we het vooral laten klinken als een zeer dringend advies, zodat het niet te vrijblijvend is. Maar iemand die zonder mondkapje komt om zijn rijbewijs op te halen, gaan we toch niet weigeren."

Om dat zeer dringende advies kracht bij te zetten, belt de gemeente actief alle bezoekers op die een afspraak hebben op het gemeentehuis, om ze op het mondkapjesgebod te wijzen.

Landelijk beleid
Na een debat met de Tweede Kamer gaf premier Rutte woensdagmiddag het dringende advies in de publieke binnenruimte mondkapjes te dragen. Een verplichting is dat vooralsnog niet. Met publieke binnenruimte worden openbare gebouwen bedoeld waar veel mensen samenkomen. Daaronder vallen ook bijvoorbeeld winkels.

De meeste winkelketens hebben inmiddels al aangegeven dat ze klanten niet wegsturen als ze zich er niet aan houden omdat zij zich niet geroepen voelen het advies te handhaven. Warenhuis de Bijenkorf lijkt daarop een uitzondering: dat stelt mondkapjes met ingang van donderdag verplicht in alle vestigingen, waaronder het filiaal in Maastricht.

Lees ook: Mondkapje verplicht in Bijenkorf Maastricht

Voortouw
Met de mondkapjesplicht lijkt Nederweert het voortouw te nemen onder de gemeenten in Limburg. Geen enkele andere gemeente heeft op de website een dergelijke tekst staan. Wel werken veel gemeenten sinds de eerste coronagolf alleen nog maar op afspraak. Op de website van de gemeente Beek valt bovendien te lezen dat medewerkers van wijkteams bij huisbezoeken mondkapjes dragen.

De meeste gemeenten wijzen wel op de algemeen geldende coronamaatregelen, zoals de plicht om anderhalve meter afstand te houden, voldoende hygiëne toe te passen, te hoesten en niezen in de elleboog en thuis te blijven als iemand klachten heeft.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen