Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse politie 'op scherp' rond klopjacht op militair

Geplaatst opdonderdag 20 mei 2021 - 13:37

De Nederlandse politie staat paraat voor het geval de Belgische voortvluchtige militair Jürgen Conings de Nederlandse grens probeert over te steken.

De politie "is alert en staat op scherp", zei een woordvoerster van de Landelijke Eenheid van de politie donderdag naar aanleiding van berichtgeving van persbureau Belga.

Grootscheepse klopjacht
De woordvoerster voegde daaraan toe geen verdere uitspraken te zullen doen over de inzet. Het is niet duidelijk hoeveel eenheden van de politie in het Limburgse grensgebied gereed staan. Vlak over de Limburgse grens in Nationaal Park Hoge Kempen houdt de Belgische politie tussen Genk en Maasmechelen een grootscheepse klopjacht op de korporaal.

Volgens de Belgische omroep VRT zijn er in de nacht van woensdag op donderdag schoten gehoord, mogelijk afkomstig uit een vuurwapen van de gevluchte beroepsmilitair. Ook donderdagochtend zijn schoten gehoord.

Lees ook: Weer schoten gehoord tijdens klopjacht op Belgische militair

L1

Extreemrechtse ideeën
De zeer ervaren schietinstructeur uit het Belgische leger houdt er extreemrechtse ideeën op na en heeft ernstige dreigementen geuit tegen onder anderen de Belgische viroloog Marc Van Ranst. De man zou zich in de bossen schuilhouden met een machinepistool en een handvuurwapen.

De zoektocht begon nadat hij maandagavond niet was teruggekeerd naar huis en dinsdag afscheidsbrieven waren gevonden en ook zware wapens. Aan de zoektocht doen ook speciale eenheden van de Belgische politie mee, evenals speurhonden.

Hulp uit buitenland
Op de A76 zijn ook al meerdere wagens van een speciale Duitse politie-eenheid gespot. Zij reden eveneens richting België en bieden daar mogelijk hulp aan de Belgische politie en het Belgische leger.

Volgens een woordvoerster van de Limburgse politie zijn de agenten in onze provincie ook 'waakzaam en alert' op alle gebeurtenissen in het grensgebied.

Niet naar school
Veel ouders in het gebied hebben hun kinderen van school gehouden, zeiden schooldirecteuren tegen het Nieuwsblad. Volgens de krant gaat het met name om kinderen uit gezinnen met een migratie-achtergrond uit angst voor de extreemrechtse ideeën van de militair.

Ook worden moskeeën in de buurt bewaakt door de politie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen