Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederlandse politie moet Belgische funshoppers beboeten'

Geplaatst opmaandag 30 november 2020 - 16:10

Burgemeester Marino Keulen van de Belgische grensgemeente Lanaken wil dat de Nederlandse politie harder optreedt tegen Belgen die in Limburg gaan shoppen. Hij roept de politie op de tanden te laten zien.

"Verplicht de overtreders om terug te keren. En schrijf boetes uit aan mensen die de regels blijven overtreden", zegt de burgemeester tegen het Belgische TVL.

Code rood
De binnenstad van Maastricht werd afgelopen weekend overspoeld met winkelend publiek. In België zijn vanwege de coronacrisis veel winkels dicht. De zuiderburen kwamen daardoor massaal aan deze kant van de grens hun kerstinkopen doen. En dat zorgde er mede voor dat het erg druk was. Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake dreigde zondag de binnenstad af te sluiten. Maar code rood had het gewenste effect. Dat hield in dat mensen werden opgeroepen om niet meer naar de stad te komen.

Lees ook: Penn over drukte: 'Grens voor Belgen sluiten onacceptabel'

Tanden
Keulen vindt dat er daarom strenger mag worden opgetreden door de Nederlandse autoriteiten. "Deze funshoppers overtreden zowel de Belgische- als de Nederlandse regels. Je mag de grens niet oversteken voor recreatieve doeleinden", zegt de burgemeester van Lanaken. "Daarom vraag ik de Nederlandse politie om haar tanden te laten zien."

Maatregelen
De voorzitters van de zuidelijke veiligheidsregio's gaan zich beramen over de maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat steden als Maastricht de komende weken worden overspoeld met Belgische kooplustigen. Hoe daar invulling aan wordt gegeven, al moeten blijken. Het sluiten van de grens vindt Penn in ieder geval onacceptabel.

Lees ook: 'Drukte winkelcentra noopt tot maatregelen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen