Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse handboogschutters pakken EK-titel recurve

Geplaatst opzondag 6 juni 2021 - 11:21

De Nederlandse handboogschutters, met Steve Wijler uit Horn, hebben bij de EK in Antalya goud veroverd op het olympische onderdeel recurve.

Steve Wijler, Rick van der Ven en Sjef van den Berg versloegen Oekraïne in de finale van de landenwedstrijd met 5-3. Oranje knokte zich terug van een achterstand van 3-1.

Van achterstand naar winst
De eerste set ging met 52-50 naar Oekraïne, goed voor 2 punten. De tweede eindigde gelijk, omdat de laatste pijl van de Oekraïners in de 10 vloog (53-53). Wijler, Van der Ven en Van den Berg trokken de derde set met 57-56 naar zich toe en trokken de stand daardoor weer gelijk. In de beslissende set begon Oekraïne met drie keer een 10, maar het Nederlandse trio bleef goed bij. In de tweede serie schoten de Oekraïners twee keer een 8 en een 9. Oranje maakte het af met pijlen in de 9 (Wijler) en twee keer in de 10 (Van der Ven en Van den Berg): 58-55.

Dream team
"Pijl na pijl kreeg het team de omstandigheden beter in de greep", zei bondscoach Ron van der Hoff. De stevige wind in Antalya zorgde voor uitdagende omstandigheden. "Met 57 en 58 punten de wedstrijd afsluiten is goed. De 10 van Sjef was de perfecte afronding."

Van der Ven en Van den Berg werden in 2012 al eens Europees kampioen, toen met Rick van den Oever. Van der Ven (30) pakte bij die EK in Amsterdam ook de individuele recurve-titel. Op de Olympische Spelen van Londen 2012 greep hij net naast de medailles (vierde). Dat overkwam Van den Berg vier jaar later in Rio. Met Wijler erbij denkt Van der Hoff nu een 'dream team' te hebben, dat in Tokio zowel in de landenwedstrijd als individueel voor de medailles kan gaan.

Lees ook: Wijler met recurveteam naar finale op EK handboogschieten

Eerste Europese titel
"Mijn eerste Europese titel met het team, dat is te gek", zei Wijler, die in het individuele toernooi als titelverdediger in de achtste finales werd uitgeschakeld. Ook Van der Ven en Van den Berg vlogen er vroeg uit.

Vruchtbaar
De Nederlandse handboogschutters hielden drie medailles over aan de EK in Antalya. Sanne de Laat, Inge van der Ven en Jody Vermeulen pakten zaterdag zilver in de teamwedstrijd op het niet-olympische onderdeel compound. Individueel pakte De Laat in die discipline brons.

De Nederlandse handboogschutters behoren volgende maand bij de Olympische Spelen in Tokio tot de favorieten voor het goud.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen