Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse handbalsters in slotseconde wereldkampioen

Geplaatst opzondag 15 december 2019 - 14:01

De Nederlandse handbalsters zijn wereldkampioen. In Japan versloeg Oranje tegenstander Spanje met 30-29 en pakt voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel.

Larissa Nusser (Born) en Inger Smits (Geleen) maakten deel uit van de 'gouden selectie' van bondscoach Emmanuel Mayonnade. Beiden bleven in de eindstrijd op de bank.

Eerste helft
Nederland begon niet goed in Kumamoto qua score en kwam in de beginfase op achterstand. Maar gaandeweg wisten de speelsters elkaar beter te vinden en halverwege kwam het team van bondscoach Mayonnade langsij (9-9). Het sein voor de Spaanse bondscoach om een time-out te vragen. Daarna werd er lange tijd niet gescoord maar Nederland speelde de Spaanse verdediging vaker uit elkaar en kwam, met nog zo'n vier minuten te spelen, bij 12-13 voor het eerst op voorsprong. Bij rust was het gaatje gegroeid tot drie: 13-16.

Laatste seconde
In de tweede helft groeide de marge eerst naar vier (15-19) en later naar vijf (17-22). Spanje kwam sterk terug en minimaliseerde het verschil tot één (24-25), voordat het bij 29-29 weer gelijk kwam. Het waren spannende laatste minuten van een enerverende finale met een chaotisch slot. Mayonnade vroeg met nog één minuut te gaan een time-out aan. Nederland leed balverlies en nu vroeg de Spaanse bondscoach met nog 21 seconden te spelen de time-out aan. Doelvrouwe Tess Wester stopte de aanval, Spanje moest met één speelster minder de laatste seconden uitspelen. Nederland kreeg een vrije worp die door Lois Abbingh benut werd.

Oranje stond voor de tweede keer in de finale van een WK. In 2015 was Noorwegen te sterk. Het zilver was toen ook historisch, nooit eerder haalde een Nederlands handbalteam een medaille.

Nu Nederland wereldkampioen is, is het team ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen