Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nederland wil ook naar EU-hof om Duitse tol

Geplaatst opdonderdag 12 oktober 2017 - 12:51

Nederland sluit zich waarschijnlijk aan bij Oostenrijk, dat vanwege de plannen voor tolheffing voor personenauto's in Duitsland naar het Europese Hof van Justitie stapt.

Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

Discriminatie
De Oostenrijkse minister van Verkeer, Jörg Leichtfried, kondigde donderdag aan naar het Hof te gaan. Hij zei het plan om tol te heffen op personenauto's discriminerend is en in strijd met Europese regels. De Duitse automobilist wordt namelijk volledig gecompenseerd voor de tolheffing, de buitenlandse autorijder niet.

Meeliften
Nederland wacht nu eerst de juridische onderbouwing af van de Oostenrijkers. Dat komt over ongeveer een maand. Daarna moet het nieuwe kabinet een definitief besluit nemen. Demissionair minister Melanie Schultz van Infrastructuur heeft zich steeds fel verzet tegen het Duitse plan. Ook in Limburg is er veel weerstand.

Lees ook: Provinciebestuur verzet zich tegen elke tolheffing

Bemiddeling
De Europese Commissie zegt "bereid te zijn om te bemiddelen tussen Oostenrijk en Duitsland". "Dit is een juridisch geschil tussen twee lidstaten. We hebben in dergelijke gevallen eerder bemiddeld", zei een woordvoerder woensdag in Brussel. De Oostenrijkse verkeersminister heeft de rol van de commissie in het Duitse tolplan eerder echter "schandalig" genoemd.

Inbreukprocedure
Brussel was aanvankelijk een juridische procedure tegen Berlijn begonnen omdat het eerste tolplan discriminerend tegenover buitenlandse weggebruikers was. Nadat Duitsland het plan had aangepast en volgens de woordvoerder "de zorgen daarover waren weggenomen", stopte de commissie die inbreukprocedure eerder dit jaar.

Heug en meug
Ook in Duitsland is het voorstel omstreden en tegen en heug en meug aanvaard door de regering van CDU en SPD. Die moet nu plaats maken voor een nieuwe coalitieregering van vermoedelijk CDU, Groenen en FDP, waarin het tolplan weinig kans van slagen lijkt te hebben.

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen