Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland laatste met lockdown: hoe gaat het in buurlanden?

Geplaatst opdinsdag 15 december 2020 - 6:02

Na België en Duitsland heeft Nederland als laatste een strengere lockdown aangekondigd in de hoop het coronavirus in te dammen.

Hoe zit het met de ziekenhuisopnames, coronadoden en maatregelen in onze buurlanden?

Nederland heeft met 330 coronabesmettingen per 100.000 inwoners het hoogste percentage besmettingen. Duitsland staat met iets meer dan de helft (175,2) op een tweede plek. België sluit het rijtje met 128 besmettingen per 100.000 inwoners.

België: net uit lockdown
België greep begin november als eerste van de drie landen in. Onder meer winkels gingen op slot, thuisbezoek werd beperkt en de herfstvakantie voor scholen werd verlengd. Anderhalve maand geleden had het land meer dan honderd coronadoden per dag. Sinds de lockdown is een kentering zichtbaar, maar op sommige dagen worden nog steeds meer dan 100 doden gemeld.

De afgelopen zeven dagen zijn 542 doden gemeld in België. Met 4,72 doden op 100.000 inwoners laat België Duitsland (3,75) en Nederland (2,08) achter zich. In Duitsland ging het om 3117 doden en in ons land overleden afgelopen week 361 mensen aan corona.

Vrijdag komen de ministers van België samen om te kijken naar de huidige stand van zaken. Dan volgens eventueel nieuwe maatregelen.

Duitsland: vanaf woensdag lockdown
Duitsland heeft iets meer dan de helft van ons percentage aan besmettingen. Angela Merkel ziet de cijfers in hoog tempo oplopen en besloot dit weekend op de rem te trappen. Daarmee grijpt ze, kijkend naar het aantal besmettingen, veel eerder in dan ons kabinet. Nederland zit immers op bijna het dubbele aan besmettingen en nu volgt hier pas een harde lockdown.

De lockdown zal bij onze oosterburen iets korter duren dan bij ons. De Duitse lockdown geldt vanaf woensdag tot en met 10 januari, een periode van 3,5 week. Terwijl het in Nederland zeker vijf weken gaat duren. De maatregelen in beide landen zijn in grote lijnen hetzelfde.

Lees ook: Harde lockdown: dit zijn de nieuwe maatregelen

Nederland
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, riep zondag al op na aankondiging van de Duitse lockdown: "Nederland kan nu niet achterblijven. Het contrast wordt anders te groot." Gelijk had hij: zondag kwam ons kabinet bij elkaar voor een crisisoverleg en maandag werd bekend dat ook in Nederland een harde lockdown komt.

Lees ook: Bruls: 'Nederland kan niet achterblijven bij Duitsland'

De uit Nuth afkomstige Bruls gaf aan dat als Nederland niks had gedaan, Duitsers massaal de grens oversteken om bij ons te komen winkelen. In Duitsland sluiten woensdag namelijk ook alle niet-essentiële winkels. Met de harde lockdown in ons land is dat risico nu afgewend.

Winkelen over de grens
Er is wel nog enig risico voor België. Daar zijn sinds 1 december alle niet-essentiële winkels weer open. Nederlanders en Duitsers kunnen eigenlijk dus wel nog naar België om inkopen te doen. Dat deden de Belgen ook in het Black Friday-weekend, toen op 28 november naar schatting 85 procent van het winkelpubliek in Maastricht van Waalse afkomst was.

Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen vreest voor een toename van shoppers van over de grens. "We hebben zeker niet de ambitie in Maasmechelen om het kerstshopwalhalla van West-Europa te worden, dan krijgen we grote problemen", aldus Terwingen. De stad gaat dan ook de komende tijd Nederlandse en Duitse nummerplaten tellen bij merkendorp Maasmechelen Village. De burgemeester heeft nog geen voorzorgsmaatregelen genomen.

Maatregelen
Nederland, België en Duitsland hebben nu bijna dezelfde maatregelen. De horeca en kapperszaken zijn in alle landen dicht. Ook is er een vuurwerkverbod en mondkapjesplicht. Het onderwijs is daarnaast overal online, behalve in België waar onder meer de basisscholen nog open zijn. Studenten in het voortgezet onderwijs werken minstens de helft vanuit thuis. Ook alle winkels zijn bij onze zuiderburen sinds 1 december weer open.

Over vijf weken weten we of de harde lockdown heeft gewerkt in Nederland en Duitsland en hoe het in België is gegaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen