Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland krijgt een avondklok: hoe zit dat in buurlanden?

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 19:55

Nederland krijgt vanaf zaterdagavond te maken met de avondklok. Een nieuwe, onbekende maatregel, maar hoe zit dat in onze buurlanden?

De avondklok gaat in om 21:00 uur en duurt tot 4:30 uur de volgende ochtend. Sinds woensdag geldt ook al het dringende advies om nog maximaal één bezoeker per dag te ontvangen.

Reden
Het demissionair kabinet wil er alles aan doen om het coronavirus zo snel mogelijk in te dammen. Met name de opmars van onder andere de Britse mutaties van het coronavirus baart de overheid zorgen. En daarom wordt nu gegrepen naar een vergaande maatregel.

nederland belgie duitsland vlaggen grens grensstreek (23 nov 2020)
Foto: iStock

België en de avondklok
België besloot vorig jaar al om over te gaan op een avondklok. Sinds 19 oktober mogen mensen in Brussel en Wallonië tussen 22:00 en 6:00 uur niet de straat op. In Vlaanderen is die tijd korter; van middernacht tot 5:00 uur. Mensen die toch naar buiten gaan zonder geldige reden lopen een risico om een boete van 250 euro te krijgen. Als de avondklok in Nederland wordt ingevoerd, staat er een boete van 95 euro op een overtreding.

Duitsland en de avondklok
In tegenstelling tot België en Nederland heeft Duitsland ervoor gekozen geen landelijke avondklok of uitgaansverbod in te voeren. Dat werd dinsdag duidelijk na het overleg tussen bondkanselier Angela Merkel en de leiders van de deelstaten. Wel geldt er een avondklok vanaf 21:00 uur in deelstaten en regio's waar de besmettingen erg hoog zijn. Dat is in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Limburg, niet aan de orde. In Duitsland krijgen mensen die de avondklok negeren een boete van 500 euro.

Effect avondklok
Het blijft gissen of de avondklok in België bijdraagt aan het afnemen van het aantal besmettingen. Door de avondklok kan de politie wel makkelijker handhaven, zei de Vlaamse viroloog Mar van Ranst eerder tegen RTL Nieuws. "Het valt op wanneer je dan op straat bent. Dat maakt dat bijvoorbeeld jongeren minder snel naar illegale feestjes zullen gaan."

Nederlandse experts gaven eerder al aan dat ze geen berekeningen kunnen maken over de effectiviteit van een avondklok. In tegenstelling tot andere maatregelen zijn er daarvoor te weinig gegevens om dat goed in te kunnen schatten.

België en visite
België heeft eerder al de term 'knuffelcontact' in het leven geroepen. De Belgen mogen één zo'n contact hebben. Het gaat om een persoon die niet bij hen in huis woont, bij wie ze geen 1,5 meter afstand hoeven te houden en een mondkapje niet verplicht is.

Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen. Eén knuffelcontact is strikt één knuffelcontact.

Duitsland en visite
Nederland volgt het idee van de oosterburen waar een huishouden maximaal één persoon tegelijk uit een ander gezin mag treffen. Zij moeten wel minstens 1,5 meter afstand houden.

Voor de lockdown mochten in Duitsland nog vijf personen uit twee huishoudens samenkomen. De strenge contactbeperking van één persoon geldt ook voor kinderen die jonger dan 14 zijn. Verder riep Merkel de burger op om de komende drie weken hun contacten 'tot het absoluut noodzakelijke minimum' te beperken.

Grenssluiting
Het is overigens nog niet zeker dat er geen grenssluitingen meer komen. Duitsland wil dat de Europese landen heel nauw samenwerken om coronabesmettingen terug te dringen en nieuwe varianten van het virus te bestrijden.

Het doel is om te voorkomen dat er grenzen gesloten moeten worden, maar dat kan niet worden uitgesloten als buurlanden niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Duitsland heeft negen buurlanden, waaronder Nederland.

grensovergang Belgie dicht (27 april 2020)
Foto: L1 (Sjors Abeling)

In maart vorig jaar sloten de Belgen de grenzen. Dat leidde tot lastige situaties voor familiebezoek, maar ook grensoverschrijdend woon-werkverkeer werd belemmerd. De minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem heeft na die sluiting toegezegd dat de grens tussen België en Nederland voortaan openblijft bij een virusuitbraak. Nu geldt dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar België mag.

Laatste
Nederland was al de laatste in de rij met een strengere lockdown waar we sinds 15 december in zitten. België en Duitsland trokken eerder al de teugels aan om de coronabesmettingen terug te dringen.

Lees ook: Nederland laatste met lockdown: hoe gaat het in buurlanden?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen