Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland krijgt een avondklok: hoe zit dat in buurlanden?

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 19:55

Nederland krijgt vanaf zaterdagavond te maken met de avondklok. Een nieuwe, onbekende maatregel, maar hoe zit dat in onze buurlanden?

De avondklok gaat in om 21:00 uur en duurt tot 4:30 uur de volgende ochtend. Sinds woensdag geldt ook al het dringende advies om nog maximaal één bezoeker per dag te ontvangen.

Reden
Het demissionair kabinet wil er alles aan doen om het coronavirus zo snel mogelijk in te dammen. Met name de opmars van onder andere de Britse mutaties van het coronavirus baart de overheid zorgen. En daarom wordt nu gegrepen naar een vergaande maatregel.

nederland belgie duitsland vlaggen grens grensstreek (23 nov 2020)
Foto: iStock

België en de avondklok
België besloot vorig jaar al om over te gaan op een avondklok. Sinds 19 oktober mogen mensen in Brussel en Wallonië tussen 22:00 en 6:00 uur niet de straat op. In Vlaanderen is die tijd korter; van middernacht tot 5:00 uur. Mensen die toch naar buiten gaan zonder geldige reden lopen een risico om een boete van 250 euro te krijgen. Als de avondklok in Nederland wordt ingevoerd, staat er een boete van 95 euro op een overtreding.

Duitsland en de avondklok
In tegenstelling tot België en Nederland heeft Duitsland ervoor gekozen geen landelijke avondklok of uitgaansverbod in te voeren. Dat werd dinsdag duidelijk na het overleg tussen bondkanselier Angela Merkel en de leiders van de deelstaten. Wel geldt er een avondklok vanaf 21:00 uur in deelstaten en regio's waar de besmettingen erg hoog zijn. Dat is in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Limburg, niet aan de orde. In Duitsland krijgen mensen die de avondklok negeren een boete van 500 euro.

Effect avondklok
Het blijft gissen of de avondklok in België bijdraagt aan het afnemen van het aantal besmettingen. Door de avondklok kan de politie wel makkelijker handhaven, zei de Vlaamse viroloog Mar van Ranst eerder tegen RTL Nieuws. "Het valt op wanneer je dan op straat bent. Dat maakt dat bijvoorbeeld jongeren minder snel naar illegale feestjes zullen gaan."

Nederlandse experts gaven eerder al aan dat ze geen berekeningen kunnen maken over de effectiviteit van een avondklok. In tegenstelling tot andere maatregelen zijn er daarvoor te weinig gegevens om dat goed in te kunnen schatten.

België en visite
België heeft eerder al de term 'knuffelcontact' in het leven geroepen. De Belgen mogen één zo'n contact hebben. Het gaat om een persoon die niet bij hen in huis woont, bij wie ze geen 1,5 meter afstand hoeven te houden en een mondkapje niet verplicht is.

Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen. Eén knuffelcontact is strikt één knuffelcontact.

Duitsland en visite
Nederland volgt het idee van de oosterburen waar een huishouden maximaal één persoon tegelijk uit een ander gezin mag treffen. Zij moeten wel minstens 1,5 meter afstand houden.

Voor de lockdown mochten in Duitsland nog vijf personen uit twee huishoudens samenkomen. De strenge contactbeperking van één persoon geldt ook voor kinderen die jonger dan 14 zijn. Verder riep Merkel de burger op om de komende drie weken hun contacten 'tot het absoluut noodzakelijke minimum' te beperken.

Grenssluiting
Het is overigens nog niet zeker dat er geen grenssluitingen meer komen. Duitsland wil dat de Europese landen heel nauw samenwerken om coronabesmettingen terug te dringen en nieuwe varianten van het virus te bestrijden.

Het doel is om te voorkomen dat er grenzen gesloten moeten worden, maar dat kan niet worden uitgesloten als buurlanden niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Duitsland heeft negen buurlanden, waaronder Nederland.

grensovergang Belgie dicht (27 april 2020)
Foto: L1 (Sjors Abeling)

In maart vorig jaar sloten de Belgen de grenzen. Dat leidde tot lastige situaties voor familiebezoek, maar ook grensoverschrijdend woon-werkverkeer werd belemmerd. De minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem heeft na die sluiting toegezegd dat de grens tussen België en Nederland voortaan openblijft bij een virusuitbraak. Nu geldt dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar België mag.

Laatste
Nederland was al de laatste in de rij met een strengere lockdown waar we sinds 15 december in zitten. België en Duitsland trokken eerder al de teugels aan om de coronabesmettingen terug te dringen.

Lees ook: Nederland laatste met lockdown: hoe gaat het in buurlanden?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen