Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland helpt niet met vervolgen cartoonist Oppenheimer

Geplaatst opdinsdag 19 december 2017 - 15:38

Mocht Turkije vragen om de vervolging of uitlevering van Ruben L. Oppenheimer, of andere cartoonisten die zich op de vrijheid van meningsuiting kunnen beroepen, dan werkt Nederland daar niet aan mee.

Nederland toetst zo'n verzoek aan de regels van de Nederlandse rechtsstaat, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie.

Opnemen
De VVD vroeg
Grapperhaus dinsdag om het op te nemen voor cartoonisten als Ruben L. Oppenheimer. Die heeft te horen gekregen dat de Turkse president Erdogan aanstoot heeft genomen aan een spotprent van Oppenheimers hand.

Lees ook: Ruben L. Oppenheimer bedreigd na Erdogan-prent

Niet gevraagd
Justitie in Turkije heeft Twitter en de cartoonist zelf gevraagd de prent van Twitter te verwijderen.
Oppenheimer weigert dat. Turkije heeft overigens Nederland niet gevraagd om te helpen Oppenheimer aan te pakken, zei Grapperhaus. Omdat Twitter een Amerikaans bedrijf is, moet Turkije daarvoor bij de Verenigde Staten aankloppen.

Lees ook: Cartoonist moet tweet spotprent Erdogan verwijderen

Bespreken
Meerdere partijen willen dat het kabinet Turkije te verstaan geeft dat het pal staat voor de Nederlandse cartoonist. Grapperhaus gaat dat met zijn collega van Buitenlandse Zaken bespreken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen