Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland bereidt zich voor op quarantaines onder dwang

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 19:31

Mensen die besmet zijn met het coronavirus, of die er mogelijk door besmet zijn, kunnen gedwongen in quarantaine worden gezet. De overheid bereidt zich momenteel voor op het gebruik van dit dwangmiddel.

Dat blijkt uit een brief van de Raad voor Rechtsbijstand, in handen van L1.

Ernstige bedreiging
Volgens de wet Publieke Gezondheid (WPG) kan iemand opname of quarantaine worden opgelegd als er sprake is van een ernstige besmettelijke ziekte. Dat is met het coronavirus het geval; het virus is aangemerkt als een directe en ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.

Ervaren advocaten
Nederland wil voorbereid zijn op mensen die zich verzetten tegen quarantaine. Daarom is advocaten die ervaring hebben met vergelijkbare zaken gevraagd om zich beschikbaar te stellen. 'Zij hebben immers ervaring met rechtsbijstand bij dwangmaatregelen op het terrein van de gezondheid en bij het waarborgen van de rechtspositie van cliënten daarbij', staat er in de brief van de Raad.

Vrijwillige opnames
De GGD is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de gedwongen quarantaines. Om daarvoor in aanmerking te komen, hoef je niet besmet te zijn. Als je contact hebt gehad met iemand die wel besmet is, mag de GGD overgaan tot dwang. Tot dusver zijn alle opnames en quarantaines nog op vrijwillige basis.

Iemand die gedwongen opname of quarantaine wil aanvechten, moet zich tot de rechter wenden. Datzelfde geldt voor mensen die een schadevergoeding vragen voor de dwangquarantaine. Daarom brengt de Raad voor Rechtsbijstand advocaten in stelling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen