Overslaan en naar de inhoud gaan

Nazorg voor coronapatiënten in Limburgse ziekenhuizen

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 19:51

VieCuri is gestart met een nazorgpoli voor coronapatiënten. Honderden mensen die de afgelopen maanden opgenomen zijn geweest, komen terug voor controle. Daarmee volgt VieCuri de andere Limburgse ziekenhuizen.

Het belangrijkste doel is om eventuele langetermijnschade door de corona-infectie in kaart te brengen en zo goed mogelijk te behandelen.

Combinatieafspraak
Alle mensen die met het coronavirus opgenomen zijn geweest in de ziekenhuizen van VieCuri in Venlo en Venray, krijgen na drie maanden een controle. Het gaat om ongeveer driehonderd patiënten, zo meldt VieCuri. Zij worden geanalyseerd met een CT-scan aan de longen, bloedonderzoek en een longfunctieonderzoek. Daarna krijgen ze een combinatieafspraak met een internist en een longarts om de resultaten van de testen te bespreken. Na een jaar worden de patiënten nog eens teruggezien. VieCuri wil met de afspraken eventuele schade voorkomen en kunnen ingrijpen voor een goed herstel.

Nazorg
Ook bij het Laurentius ziekenhuis in Roermond is een corona-nazorgpoli. Veerle de Visser, longarts van Laurentius, zegt daarover: "Nazorg op maat voor coronapatiënten is belangrijk, want corona is een nieuw ziektebeeld en heeft voor iedereen andere gevolgen. We proberen patiënten te ondersteunen bij het verdere herstel en ook na opname in het ziekenhuis voor de patiënt klaar te staan."

Vragenlijst
Bij Zuyderland, met vestigingen in Heerlen en Sittard-Geleen, loopt de nazorgpoli al een tijdje. Zuyderland laat weten al tientallen patiënten te hebben gezien. De nazorg wordt verleend door longartsen, samen met de afdelingen Cardiologie en Medische Psychologie. Bij Zuyderland krijgen patiënten ook een vragenlijst om te meten hoe het met hun angst- en stressniveau zit. En ook bij het MUMC+ in Maastricht is er een nazorgpoli. Daar wordt de samenwerking gezocht tussen de afdeling longziekten, interne geneeskunde en intensive care.

Bij Sint Jans Gasthuis in Weert worden ex-coronapatiënten gebeld om te vragen of ze klachten hebben. Als dat zo is wordt de patiënt uitgenodigd voor een afspraak bij de polikliniek Longgeneeskunde. Daar wordt een longfoto gemaakt en vindt een gesprek plaats met één van de longverpleegkundigen over de fysieke en mentale klachten.

Huisarts
Ook voor mensen die niet in het ziekenhuis lagen, zijn er mogelijkheden om bij de corona-nazorgpoli terecht te komen: "Patiënten die niet in het ziekenhuis zijn geweest maar wel corona hebben gehad en restklachten ervaren zoals hoesten, vermoeidheid of slaapproblemen, kunnen door de huisarts worden doorverwezen voor het nazorgtraject in het Laurentius Ziekenhuis", zegt De Visser van het Roermondse ziekenhuis. Ook bij VieCuri kan men met een doorverwijzing van de huisarts worden doorverwezen naar de corona-nazorgpoli.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen