Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurorganisaties: subsidieregeling deugt wel degelijk

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 16:03

Natuurmonumenten en Limburgs Landschap vertrouwen erop dat een nieuwe onderzoeksprocedure door de Europese Commissie ertoe zal leiden dat de subsidieregeling wederom wordt goedgekeurd.

Dat laten Natuurmonumenten en de twaalf provinciale Landschappen in een gezamenlijke reactie weten. Daarmee reageren ze op een uitspraak van het Europees Hof voor Justitie.

Honderden miljoenen
Het Europees Hof voor Justitie vindt dat Nederland natuurorganisaties geen subsidie had mogen geven om grond aan te kopen voor nieuwe natuur. Particuliere gegadigden maakten door de vele miljoenen aan subsidie minder kans. Dertien natuurorganisaties (Natuurmonumenten en de twaalf provinciale landschappen) streken in de jaren 1993 tot 2012 honderden miljoenen euro's op om nieuw natuurgebied te kopen en pacht af te kopen. Dat kwam eigenlijk neer op staatssteun, vond de Europese Commissie, maar ze zag die toch door de vingers.

Mogelijk terugbetalen
Een twintigtal landgoedeigenaars, boeren en andere particuliere grondbezitters kwam daartegen in het geweer omdat zij zo uit de markt zouden worden gedrukt. Het Gerecht van de Europese Unie gaf hun twee jaar geleden al gelijk, en dat doet nu ook het Europees Hof van Justitie. De natuurorganisaties moeten de subsidie daardoor mogelijk terugbetalen.

Procedurele fout
De natuurorganisaties vrezen nog niet dat ze de portemonnee moeten trekken. "Het Europese Hof onderschrijft het oordeel van het Gerecht", zo laten ze weten. "Daarbij doet het Europese Hof geen inhoudelijke uitspraak over de voormalige subsidieregeling. De uitspraak gaat niet in op de vraag of er wel of geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Het Hof heeft uitsluitend bevestigd dat er een procedureel gebrek kleeft aan het Commissiebesluit."

Tijdrovende procedure
De natuurorganisaties gaan er dan ook vanuit dat uit nieuw onderzoek zal blijken dat de oude subsidieregeling deugt. "We hopen dat wij spoedig deze tijdrovende procedure achter ons kunnen laten en weer alle aandacht te richten op het behouden en versterken van de natuur in Nederland. Dat doen we samen met talloze particuliere natuurbeschermers in ons land waar we uitstekend mee samenwerken", aldus de natuurorganisaties in hun gezamenlijke reactie.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen