Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurorganisaties: 'Stop massale kap van bomen'

Geplaatst opzondag 1 december 2019 - 13:41

De Natuur en Milieufederatie Limburg en Stichting het Limburgs Landschap hebben een brandbrief gestuurd aan het Limburgs parlement over wat zij noemen 'de dreigende massale kap van bomen langs provinciale wegen'.

Volgens de twee organisaties leidt dat tot maatschappelijke onrust, vooral omdat het vaak gaat om beeldbepalende laanbomen.

Veiligheid
Als voorbeeld wordt de voorgenomen kap van 135 oude linden genoemd bij de reconstructie van de N271 tussen Mook en Milsbeek. De bomenkap gebeurt uit het oogpunt van veiligheid. Want de bomen verhogen de kans op ernstig letsel bij een ongeluk. Daarom wordt uitgegaan van een zogeheten obstakel-vrije zone van minimaal 4,5 meter naast een weg.

Verhouding
De Natuur en Milieufederatie Limburg en het Limburgs Landschap erkennen het grote belang van verkeersveiligheid. Maar vinden dat ook andere aspecten 'in een reële verhouding tot elkaar' moeten worden meegenomen. Daarbij gaat het om de landschappelijke waarde en de gunstige effecten van bomen op klimaat, gezondheid en biodiversiteit. "We dempen ook niet alle sloten en vijvers omdat er per jaar in Nederland circa 80 mensen verdrinken", zo staat in de brief.

Alternatieven
De twee groene organisaties stellen verder dat er ook alternatieven zijn die een 'forse bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid'. Daarbij gaat om het plaatsen van vangrails en van stoplichten en andere voorzieningen op gevaarlijke oversteekplaatsen, zoals spiegels. Ook het verlagen van de maximumsnelheid van 80 naar 60 kilometer per uur zien zij als een mogelijke oplossing.

Bescherming
In een statencommissie stelde fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren de kwestie aan de orde. Zij was lovend over het plan van het provinciebestuur om tot en met 2027 één miljoen extra bomen te planten. "Maar hoe beschermen we het bestaande bomenbestand", zo vroeg zij zich af. Daarbij verwees ook zij naar de situatie bij de herinrichting van de N271 tussen Mook en Milsbeek.

Compensatie
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus antwoordde dat er steeds wordt gekeken naar alternatieven voor het kappen van bomen langs provinciale wegen. "Maar soms zijn bomen ziek en blijft kappen nodig voor de verkeersveiligheid. Bovendien worden er nieuwe bomen geplant als compensatie voor de gekapte bomen”, aldus Mackus.

Volgens de aanpak die nu op tafel ligt voor de N271 worden er inderdaad 135 oude linden gekapt uit het oogpunt van veiligheid. Daarnaast worden er ongeveer 220 bomen afgeschermd voor het autoverkeer. En er worden 180 nieuwe bomen geplant.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen