Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurorganisaties: 'Stop massale kap van bomen'

Geplaatst opzondag 1 december 2019 - 13:41

De Natuur en Milieufederatie Limburg en Stichting het Limburgs Landschap hebben een brandbrief gestuurd aan het Limburgs parlement over wat zij noemen 'de dreigende massale kap van bomen langs provinciale wegen'.

Volgens de twee organisaties leidt dat tot maatschappelijke onrust, vooral omdat het vaak gaat om beeldbepalende laanbomen.

Veiligheid
Als voorbeeld wordt de voorgenomen kap van 135 oude linden genoemd bij de reconstructie van de N271 tussen Mook en Milsbeek. De bomenkap gebeurt uit het oogpunt van veiligheid. Want de bomen verhogen de kans op ernstig letsel bij een ongeluk. Daarom wordt uitgegaan van een zogeheten obstakel-vrije zone van minimaal 4,5 meter naast een weg.

Verhouding
De Natuur en Milieufederatie Limburg en het Limburgs Landschap erkennen het grote belang van verkeersveiligheid. Maar vinden dat ook andere aspecten 'in een reële verhouding tot elkaar' moeten worden meegenomen. Daarbij gaat het om de landschappelijke waarde en de gunstige effecten van bomen op klimaat, gezondheid en biodiversiteit. "We dempen ook niet alle sloten en vijvers omdat er per jaar in Nederland circa 80 mensen verdrinken", zo staat in de brief.

Alternatieven
De twee groene organisaties stellen verder dat er ook alternatieven zijn die een 'forse bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid'. Daarbij gaat om het plaatsen van vangrails en van stoplichten en andere voorzieningen op gevaarlijke oversteekplaatsen, zoals spiegels. Ook het verlagen van de maximumsnelheid van 80 naar 60 kilometer per uur zien zij als een mogelijke oplossing.

Bescherming
In een statencommissie stelde fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren de kwestie aan de orde. Zij was lovend over het plan van het provinciebestuur om tot en met 2027 één miljoen extra bomen te planten. "Maar hoe beschermen we het bestaande bomenbestand", zo vroeg zij zich af. Daarbij verwees ook zij naar de situatie bij de herinrichting van de N271 tussen Mook en Milsbeek.

Compensatie
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus antwoordde dat er steeds wordt gekeken naar alternatieven voor het kappen van bomen langs provinciale wegen. "Maar soms zijn bomen ziek en blijft kappen nodig voor de verkeersveiligheid. Bovendien worden er nieuwe bomen geplant als compensatie voor de gekapte bomen”, aldus Mackus.

Volgens de aanpak die nu op tafel ligt voor de N271 worden er inderdaad 135 oude linden gekapt uit het oogpunt van veiligheid. Daarnaast worden er ongeveer 220 bomen afgeschermd voor het autoverkeer. En er worden 180 nieuwe bomen geplant.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen