Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurijs wordt dikker: tips om veilig te schaatsen

Geplaatst opwoensdag 10 februari 2021 - 22:33

Nu de vrieskou blijft aanhouden en beken en meren dichtvriezen, komen de schaatsen uit het vet en trekken veel mensen het natuurijs op.

Vooral in tijden dat er weinig ander vertier is, klinkt even het ijs op als een welkome afleiding. Toch is schaatsen op natuurijs niet zonder risico's, vooral niet nu door de coronamaatregelen geen georganiseerde tochten mogelijk zijn en er daardoor minder controles van het ijs plaatsvinden.

Koudeshock
"Schaatsers moeten zich bewust zijn van de risico's", laat een woordvoerder van de Reddingsbrigade weten. "Koud water heeft een groot effect op het lichaam, want door het ijs zakken kan acuut een levensgevaarlijke situatie veroorzaken. Dan ontstaat er een koudeshock."

Goedgekeurde stukken
Als het aan de Reddingsbrigade ligt, gaan mensen dus niet te snel het ijs op. De voorkeur ligt wat hen betreft op een ijsbaan, ondergespoten weiland of een ondiepe sloot. Wil je toch op natuurijs aan de slag, check dan eerst op de site van de gemeente, de lokale ijsvereniging of schaatsen.nl of er goedgekeurde stukken ijs in de regio te vinden zijn.

Lees ook: Vrieskou: Zo komen je dieren veilig de winter door

Door het ijs gezakt
Bekende zwakke plekken liggen doorgaans onder bruggen, waterplanten of overhangende takken. Daar is het ijs niet op zijn sterkst, waardoor de kans op doorzakken groter is. Zie je iemand die door het ijs is gezakt? Ga dan niet zelf het ijs op. "Niemand is gebaat bij een tweede slachtoffer in het water", laat de Reddingsbrigade weten. "Maak contact met het slachtoffer en gooi hem of haar een tak, stuk touw of kledingstuk toe en probeer de persoon zo uit het water te trekken."

IJsprikkers
Mocht je toch onverhoopt zelf door het ijs zakken, is het handig om een aantal zaken op zak te hebben. Met een fluitje kunnen omstanders gealarmeerd worden en met ijsprikkers zou je jezelf uit het wak kunnen trekken. Ook is het handig om reservekleding mee te nemen en een waterdicht verpakte telefoon. "Ga daarnaast nooit alleen het ijs op", voegt de Reddingsbrigade daar aan toe.

Wak
Als je in een wak terecht bent gekomen, kun je het beste zijwaarts of ruggelings eruit proberen te komen door je met je voeten af te zetten tegen het ijs en dan op het vaste ijs te rollen. Met ijsprikkers zou je eventueel jezelf op kunnen trekken. "Ga dan wel pas staan als je zeker weet dat het ijs stevig genoeg is", aldus de woordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen