Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurhulpcentrum: 'Afschieten van wasberen lost niks op'

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 17:56

Het afschieten van wasberen is volgens het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek niet de oplossing om te voorkomen dat het dier zich definitief in Limburg gaat vestigen.

"Afschieten is geen optie", zegt voorzitter Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in gesprek met L1mburg Centraal.

Vangen
Bij afschot gaat het dier zich volgens Janssen juist meer voortplanten. "Iemand zou de coördinatie op zich moeten nemen om de wasbeer gericht aan te pakken", zegt hij. "Dan zou je de wasbeer kunnen verjagen of vangen."

Even rekenen
"De jager rekent: er zitten tien wasberen. We schieten er twee dood, dan blijven er acht over. Rekenkundig is dat ook zo. Maar zo simpel is het sommetje in de natuur niet", zegt Janssen. "Als die acht overgebleven dieren merken dat er twee plekjes zijn vrijgekomen, ze ervoor zorgen dat hun nakomelingen die plekken gaan innemen. Gevolg: die acht wasberen krijgen allemaal opnieuw jongen, dus krijg je er zestien wasberen bij."

Afschieten
De provincie heeft onlangs het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg overgenomen om de wasbeer af te schieten of te vangen. Het aantal wasberen groeit snel. En dat is volgens de provincie niet wenselijk. Veel van de beestjes zouden een overdraagbare parasiet met zich meedragen en onder andere landbouwschade veroorzaken.

Lees ook: Provincie houdt vast aan afschieten wasberen

Tegengeluid
Heel wat dierenliefhebbers voelen niks voor het afschieten van het uitheemse dier. Bijna 23.000 mensen hebben inmiddels hun handtekening gezet onder een petitie tegen het afschieten van de dieren in Limburg.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV