Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurhulpcentrum: 'Afschieten van wasberen lost niks op'

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 17:56

Het afschieten van wasberen is volgens het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek niet de oplossing om te voorkomen dat het dier zich definitief in Limburg gaat vestigen.

"Afschieten is geen optie", zegt voorzitter Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in gesprek met L1mburg Centraal.

Vangen
Bij afschot gaat het dier zich volgens Janssen juist meer voortplanten. "Iemand zou de coördinatie op zich moeten nemen om de wasbeer gericht aan te pakken", zegt hij. "Dan zou je de wasbeer kunnen verjagen of vangen."

Even rekenen
"De jager rekent: er zitten tien wasberen. We schieten er twee dood, dan blijven er acht over. Rekenkundig is dat ook zo. Maar zo simpel is het sommetje in de natuur niet", zegt Janssen. "Als die acht overgebleven dieren merken dat er twee plekjes zijn vrijgekomen, ze ervoor zorgen dat hun nakomelingen die plekken gaan innemen. Gevolg: die acht wasberen krijgen allemaal opnieuw jongen, dus krijg je er zestien wasberen bij."

Afschieten
De provincie heeft onlangs het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg overgenomen om de wasbeer af te schieten of te vangen. Het aantal wasberen groeit snel. En dat is volgens de provincie niet wenselijk. Veel van de beestjes zouden een overdraagbare parasiet met zich meedragen en onder andere landbouwschade veroorzaken.

Lees ook: Provincie houdt vast aan afschieten wasberen

Tegengeluid
Heel wat dierenliefhebbers voelen niks voor het afschieten van het uitheemse dier. Bijna 23.000 mensen hebben inmiddels hun handtekening gezet onder een petitie tegen het afschieten van de dieren in Limburg.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen