Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurhulpcentrum: 'Afschieten van wasberen lost niks op'

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 17:56

Het afschieten van wasberen is volgens het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek niet de oplossing om te voorkomen dat het dier zich definitief in Limburg gaat vestigen.

"Afschieten is geen optie", zegt voorzitter Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in gesprek met L1mburg Centraal.

Vangen
Bij afschot gaat het dier zich volgens Janssen juist meer voortplanten. "Iemand zou de coördinatie op zich moeten nemen om de wasbeer gericht aan te pakken", zegt hij. "Dan zou je de wasbeer kunnen verjagen of vangen."

Even rekenen
"De jager rekent: er zitten tien wasberen. We schieten er twee dood, dan blijven er acht over. Rekenkundig is dat ook zo. Maar zo simpel is het sommetje in de natuur niet", zegt Janssen. "Als die acht overgebleven dieren merken dat er twee plekjes zijn vrijgekomen, ze ervoor zorgen dat hun nakomelingen die plekken gaan innemen. Gevolg: die acht wasberen krijgen allemaal opnieuw jongen, dus krijg je er zestien wasberen bij."

Afschieten
De provincie heeft onlangs het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg overgenomen om de wasbeer af te schieten of te vangen. Het aantal wasberen groeit snel. En dat is volgens de provincie niet wenselijk. Veel van de beestjes zouden een overdraagbare parasiet met zich meedragen en onder andere landbouwschade veroorzaken.

Lees ook: Provincie houdt vast aan afschieten wasberen

Tegengeluid
Heel wat dierenliefhebbers voelen niks voor het afschieten van het uitheemse dier. Bijna 23.000 mensen hebben inmiddels hun handtekening gezet onder een petitie tegen het afschieten van de dieren in Limburg.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen