Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurhulpcentrum: 'Afschieten van wasberen lost niks op'

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 17:56

Het afschieten van wasberen is volgens het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek niet de oplossing om te voorkomen dat het dier zich definitief in Limburg gaat vestigen.

"Afschieten is geen optie", zegt voorzitter Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in gesprek met L1mburg Centraal.

Vangen
Bij afschot gaat het dier zich volgens Janssen juist meer voortplanten. "Iemand zou de coördinatie op zich moeten nemen om de wasbeer gericht aan te pakken", zegt hij. "Dan zou je de wasbeer kunnen verjagen of vangen."

Even rekenen
"De jager rekent: er zitten tien wasberen. We schieten er twee dood, dan blijven er acht over. Rekenkundig is dat ook zo. Maar zo simpel is het sommetje in de natuur niet", zegt Janssen. "Als die acht overgebleven dieren merken dat er twee plekjes zijn vrijgekomen, ze ervoor zorgen dat hun nakomelingen die plekken gaan innemen. Gevolg: die acht wasberen krijgen allemaal opnieuw jongen, dus krijg je er zestien wasberen bij."

Afschieten
De provincie heeft onlangs het advies van de faunabeheer-eenheid Limburg overgenomen om de wasbeer af te schieten of te vangen. Het aantal wasberen groeit snel. En dat is volgens de provincie niet wenselijk. Veel van de beestjes zouden een overdraagbare parasiet met zich meedragen en onder andere landbouwschade veroorzaken.

Lees ook: Provincie houdt vast aan afschieten wasberen

Tegengeluid
Heel wat dierenliefhebbers voelen niks voor het afschieten van het uitheemse dier. Bijna 23.000 mensen hebben inmiddels hun handtekening gezet onder een petitie tegen het afschieten van de dieren in Limburg.

Lees ook: Wasbeer is populair: ruim 21.000 mensen tegen afschieten

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen