Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurgenezer begrijpt overlijden patiënten niet

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 20:03

De Duitse natuurgenezer Klaus Ross heeft geen idee hoe of waardoor drie patiënten van hem na zijn behandeling in 2016 zijn overleden.

Dat zei Ross vrijdag voor de rechtbank in Krefeld. Justitie verwijt hem de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders.

Overdosis
Ross behandelde in zijn kliniek in Bracht, net over de grens bij Swalmen, Nederlandse kankerpatiënten met de stof 3-broompyruvaat (3-BP). Dit preparaat was in 2016 niet goedgekeurd als geneesmiddel, maar de toepassing was in het algemeen niet verboden. Twee vrouwen en een man, onder wie een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg, stierven eind juli 2016 aan een overdosis. En wel door een onnauwkeurige weegschaal, aldus justitie.

Snapt niet
Volgens zijn advocaat Ursula Bissa was er echter niks mis met de weegschaal. Hoe het kan dat de patiënten tot zeven keer overgedoseerd werden, en daardoor overleden, snapt Ross ook niet. "Ook ik wil dit graag weten", bezwoer hij vrijdag. Ross bestelde in totaal honderd gram van het middel tussen eind 2015 en juli 2016. Hij snapt niet hoe het zo ernstig kon misgaan, omdat hij de maanden daarvoor zonder problemen of noemenswaardige bijwerkingen met het middel gewerkt had.

Lees ook: Duitse alternatieve genezer Ross voor rechter

Verpakking
De Amerikaanse leverancier van de waar weigert een verklaring af te leggen, zei Bissa. Het was Ross wel opgevallen dat de laatste leverantie van de stof 3-BP in een andere dan de eerder gebruikelijke verpakking zat. Mogelijk was er iets mis met de geleverde waar, denkt Ross. Dat is wellicht niet meer na te gaan, omdat hij de laatst geleverde 3-DB heeft teruggegeven aan de leverancier. Iets waar hij nu spijt van heeft, zei hij.

Experimenteel
Ross benadrukte voor de rechtbank dat hij patiënten altijd voorhield dat 3-DB zich in een experimenteel stadium bevond. Er was geen wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan. De natuurgenezer geloofde in het middel omdat het weinig bijwerkingen leek te hebben. Hij wees erop dat de mensen die een beroep op hem deden uitbehandelde kankerpatiënten uit Nederland waren. "Ze waren opgegeven, maar omdat ze hoop bleven houden, hielp ik hen", zei Ross "Ik beloofde hen nooit genezing, wel het terugdringen van de kanker", zei hij.

De zaak wordt vrijdag 5 april vervolgd. Dan gaat het vooral om de weegschaal, die door deskundigen zal worden getest. Daarna volgen nog acht zittingsdagen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen