Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurclubs willen ecoduct over Zuid-Willemsvaart

Geplaatst opvrijdag 27 oktober 2017 - 17:41

Een ecoduct over de Zuid-Willemsvaart bij Weert is volgens Natuurmonumenten de enige manier om te voorkomen dat er met de regelmaat van de klok dieren in het kanaal verdrinken.

Ook andere natuurorganisaties en de Partij voor de Dieren willen dat er een oplossing komt voor wild dat de Zuid-Willemsvaart wil oversteken.

Vrijdag moest de brandweer alweer in actie komen om een wild zwijn uit het water te halen, en net als eerdere keren overleefde het beest de zwempartij niet.

Lees ook: Everzwijn overleden ondanks reddingspoging brandweer

Barrière
Het kanaal snijdt het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen-Broek doormidden. De verschillende groene gebieden in Kempen-Broek zijn de afgelopen decennia met elkaar verbonden door groenstroken. Maar het kanaal met parallelweg N564 vormen een bijna onneembare barrière voor wild dat op zoek gaat naar voedsel of een nieuw territorium.

Wildtrapjes
Rijkswaterstaat heeft tussen Weert en de Belgische grens twaalf zogeheten Fauna Uittreed Plekken aangelegd, waar het wild gemakkelijk in en uit het water kan komen. Maar die bieden volgens de natuurclubs geen echte oplossing voor het probleem. Vooral omdat de dieren ook nog de drukke N564 moeten oversteken.

"Een ecoduct zou de oplossing zijn, misschien in combinatie met een fietsersbrug", zegt Natuurmonumenten. Het zou het eerste ecoduct zijn in Nederland over een waterweg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen