Overslaan en naar de inhoud gaan

'Natuurbranden zo groot door kurkdroge grond'

Geplaatst opzaterdag 25 april 2020 - 15:54

De omvangrijke natuurbranden in de Deurnese Peel bij Griendtsveen en de Meinweg in Herkenbosch konden zo snel om zich heen grijpen vanwege de kurkdroge grond.

Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws op basis van satellietbeelden van het gebied.

Satellietbeelden
De nieuwszender vroeg beelden op bij VanderSat. Dat bedrijf berekent de hoeveelheid vocht in de grond. Op basis van de plantengroei in het gebied kan vervolgens het brandrisico worden ingeschat.

Droogte
Zowel in Nationaal Park De Meinweg als in de Deurnese Peel is de hoeveelheid vocht in de grond de afgelopen jaren niet zo laag geweest als dit jaar. Tot begin maart regende het nog bovengemiddeld veel, maar daarna viel er nauwelijks nog een druppel regen.

Zwaar geschut
Bij beide branden was er zwaar geschut nodig om het vuur uit het gebied te verdrijven. Behalve massale inzet van brandweer uit diverse regio's én het omringende buitenland werden ook helikopters en tanks van Defensie ingezet.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen