Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurbrand Griendtsveen is een van de grootste ooit

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 16:00

De natuurbrand Griendtsveen is een van de grootste ooit in Nederland, zo melden de gemeenten Horst aan de Maas en Deurne woensdagmiddag.

Volgens de laatste schatting is ruim 400 hectare natuurgebied in rook opgegaan. Daarmee is het een van de grootste natuurbranden in de Nederlandse geschiedenis. Omdat het vuur nog niet onder controle is, koerst de brand af op een recordomvang.

De Deurnese Peel ligt op de grens van Brabant en Limburg en omvat de Mariapeel in gemeente Horst aan de Maas en de Deurnsche Peel in de gemeente Deurne.

Hoogveen
Volgens Staatsbosbeheer is een zeer groot gebied met hoogveen verloren gegaan en daarmee het leefgebied van zeldzame planten, insecten en vogels. Volgens boswachters in Griendtsveen zal het tientallen jaren, zo niet generaties duren, voordat het hoogveen zich zal herstellen.

Lees ook: Peelbrand bij Griendtsveen heeft al 250 hectare verwoest

Hoewel er geen gewonden zijn gevallen en er geen direct gevaar is, zijn dinsdagavond wel ongeveer vijftig woningen in Griendtsveen en omgeving ontruimd. Ook in het Brabantse Liessel moesten bewoners van twee boerderijen tijdelijk vertrekken.

Bij de evacuatie ging het om een advies van de hulpdiensten om de woning te verlaten. Het overgrote deel van de bewoners heeft die raad opgevolgd en is naar familie of kennissen gegaan. Voor twee gezinnen is opvang geregeld. Daarnaast is tijdelijke opvang voor bewoners van Wellenshof in Liessel geregeld.

Terugkeer
Het regionaal en gemeentelijk crisisteam bekijken hoe de brand zich gaat ontwikkelen en wanneer bewoners weer op een veilige en verantwoorde manier terug naar huis kunnen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, worden de bewoners daarover geïnformeerd. Bewoners die hun woning hebben verlaten en vragen hebben, kunnen bellen met de gemeente Deurne.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen