Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurbrand Griendtsveen is een van de grootste ooit

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 16:00

De natuurbrand Griendtsveen is een van de grootste ooit in Nederland, zo melden de gemeenten Horst aan de Maas en Deurne woensdagmiddag.

Volgens de laatste schatting is ruim 400 hectare natuurgebied in rook opgegaan. Daarmee is het een van de grootste natuurbranden in de Nederlandse geschiedenis. Omdat het vuur nog niet onder controle is, koerst de brand af op een recordomvang.

De Deurnese Peel ligt op de grens van Brabant en Limburg en omvat de Mariapeel in gemeente Horst aan de Maas en de Deurnsche Peel in de gemeente Deurne.

Hoogveen
Volgens Staatsbosbeheer is een zeer groot gebied met hoogveen verloren gegaan en daarmee het leefgebied van zeldzame planten, insecten en vogels. Volgens boswachters in Griendtsveen zal het tientallen jaren, zo niet generaties duren, voordat het hoogveen zich zal herstellen.

Lees ook: Peelbrand bij Griendtsveen heeft al 250 hectare verwoest

Hoewel er geen gewonden zijn gevallen en er geen direct gevaar is, zijn dinsdagavond wel ongeveer vijftig woningen in Griendtsveen en omgeving ontruimd. Ook in het Brabantse Liessel moesten bewoners van twee boerderijen tijdelijk vertrekken.

Bij de evacuatie ging het om een advies van de hulpdiensten om de woning te verlaten. Het overgrote deel van de bewoners heeft die raad opgevolgd en is naar familie of kennissen gegaan. Voor twee gezinnen is opvang geregeld. Daarnaast is tijdelijke opvang voor bewoners van Wellenshof in Liessel geregeld.

Terugkeer
Het regionaal en gemeentelijk crisisteam bekijken hoe de brand zich gaat ontwikkelen en wanneer bewoners weer op een veilige en verantwoorde manier terug naar huis kunnen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, worden de bewoners daarover geïnformeerd. Bewoners die hun woning hebben verlaten en vragen hebben, kunnen bellen met de gemeente Deurne.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen