Overslaan en naar de inhoud gaan

'Natuur profiteert van laatste warme dagen'

Geplaatst opwoensdag 17 oktober 2018 - 6:03

Door het extreem warme weer gedraagt de natuur zich anders dan normaal rond deze tijd. Vooral het groot aantal insecten valt op.

Ook bloemen en planten die half oktober nog steeds bloeien en waarnemingen van dieren die niet vaak voorkomen in Nederland zijn opmerkelijk.

Volop bijen in de lucht
Imker en natuurliefhebber Cyriel Lendfers ziet zijn bijen nog steeds uitvliegen. "Dat is wel opvallend. De eerste van oktober wordt normaal gezien als kritische datum. Dan moeten de bijen hun wintervoorraad compleet hebben om de winter door te komen. Maar nu vliegen ze nog steeds uit op zoek naar nectar en stuifmeel."

Lees ook: Ook na regen houdt extreme droogte in Limburg aan

Bijeneter
De bijen van Lendfers zijn geen uitzondering. Je ziet veel nachtmotten en daarom ook veel meer vleermuizen als het schemert. En door het warmere weer vertonen zich ook andere soorten in ons land. Lendfers: "Een goed voorbeeld dat voor mijzelf als imker niet zo fijn is, is de bijeneter. Die vogel is zeldzaam in Nederland maar was de afgelopen maanden redelijk vaak te zien in ons land."

Carpe diem
Lendfers ziet de vele insecten die later met winterslaap gaan niet als een probleem. "Ze profiteren gewoon van de omstandigheden. Ze plukken de dag, zou je kunnen zeggen."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen