Overslaan en naar de inhoud gaan

'Natuur profiteert van laatste warme dagen'

Geplaatst opwoensdag 17 oktober 2018 - 6:03

Door het extreem warme weer gedraagt de natuur zich anders dan normaal rond deze tijd. Vooral het groot aantal insecten valt op.

Ook bloemen en planten die half oktober nog steeds bloeien en waarnemingen van dieren die niet vaak voorkomen in Nederland zijn opmerkelijk.

Volop bijen in de lucht
Imker en natuurliefhebber Cyriel Lendfers ziet zijn bijen nog steeds uitvliegen. "Dat is wel opvallend. De eerste van oktober wordt normaal gezien als kritische datum. Dan moeten de bijen hun wintervoorraad compleet hebben om de winter door te komen. Maar nu vliegen ze nog steeds uit op zoek naar nectar en stuifmeel."

Lees ook: Ook na regen houdt extreme droogte in Limburg aan

Bijeneter
De bijen van Lendfers zijn geen uitzondering. Je ziet veel nachtmotten en daarom ook veel meer vleermuizen als het schemert. En door het warmere weer vertonen zich ook andere soorten in ons land. Lendfers: "Een goed voorbeeld dat voor mijzelf als imker niet zo fijn is, is de bijeneter. Die vogel is zeldzaam in Nederland maar was de afgelopen maanden redelijk vaak te zien in ons land."

Carpe diem
Lendfers ziet de vele insecten die later met winterslaap gaan niet als een probleem. "Ze profiteren gewoon van de omstandigheden. Ze plukken de dag, zou je kunnen zeggen."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen