Overslaan en naar de inhoud gaan

'Natuur Meinweg herstelt zich geleidelijk wel weer'

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 15:35

De plek op de Meinweg waar afgelopen maandag een grote bos- en heidebrand uitbrak, ligt er vrijdag zwartgeblakerd bij.

Gras, hei en lage struiken zijn volledig aan de vlammen ten prooi gevallen. Rondom het zwarte plateau staan enkele groene oases met fiere eeuwenoude eikenbomen, die op het eerste gezicht de vuurzee overleefd hebben.

Flinke tik
Het zijn juist die oude majestueuze eiken die omzoomd door gras en heide zo karakteristiek zijn voor de Meinweg, legt boswachter Robbert Ouwerkerk vrijdag uit. "We hopen dat die eiken grotendeels overleven." Wijzend over de troosteloze vlakte houdt hij wel een slag om de arm: "Ook bomen en boompjes hebben een flinke tik gekregen". Het is afwachten hoe ze de ramp overleefd hebben. "Dat ligt ook aan de inbranding van de boomstammen."

Video: L1

Grassprietje
Hurkend op zijn knieƫn wijst Ouwerkerk naar een paar minieme grassprietjes die her en der tussen de as voorzichtig uitlopen. "De grassprietjes komen gelukkig weer omhoog, binnen enkele dagen zie je hier over dit inktzwarte veld een groene waas verschijnen", zegt Ouwerkerk.

Lees ook: Heli's ingezet bij nablussen natuurbrand De Meinweg

Veerkracht
"Een zo grote brand heb ik nog nooit meegemaakt", zegt de boswachter, uitkijkend over een deel van de 200 hectare die aan de vlammen ten prooi zijn gevallen. "Maar de natuur heeft veel veerkracht. In de loop van het seizoen ontkiemen ook de heiplanten weer. Over een paar weken en maanden ziet het er hier weer heel anders uit."

Leefgebied
De natuur zal het grotendeels zelf moeten doen, antwoordt Ouwerkerk op de vraag wat Staatsbosbeheer kan doen. Hij zei het wel erg te vinden dat met name veel reptielen verbrand zijn. "Hun leefgebied is behoorlijk verkleind. Sommige soorten waren al heel erg zeldzaam, zoals de adder, de gladde slang, de zandhagedis en de hazelworm."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen