Overslaan en naar de inhoud gaan

(Natte) sneeuw in mei niet uniek, wel bijzonder

Geplaatst opzaterdag 4 mei 2019 - 8:04

Hagel, natte sneeuw en lage temperaturen. De weersvoorspelling voor 4 en 5 mei ziet er niet goed uit. Op de Vaalserberg lag zaterdagochtend een laagje sneeuw.

Het is bijzonder dat er kans is op (natte) sneeuw in mei, zegt weerman Thijs Zeelen, maar het gebeurde al een paar keer eerder, in 1957 en 1979. "Het gaat nu bij lange na niet worden zoals toen", zegt Zeelen.

15 centimeter
"Op 5 mei 1957 was de koudste Bevrijdingsdag met maxima van 6 a 7 graden en een stevige noordwestenwind", laat de weerman weten. "Door fikse hagelbuien werden enkele voetbalwedstrijden afgelast en dat was een unicum voor het late voorjaar. In de Ardennen en op het dak van Limburg viel sneeuw. Zelfs 15 centimeter op de Vaalserberg."

1979
Ook begin mei 1979 was het vrij koud. "Op maandag 7 mei meldde weerstation Venlo een temperatuur van -1. Twee dagen eerder op Bevrijdingsdag was er ook al vorst. In Vaals lag in de vroege ochtend van vrijdag 4 mei 1979 drie tot vijf centimeter sneeuw."

Voorspelling
Zo winters wordt het zaterdag en zondag niet. Er trekken zaterdag vooral in de middag buien over Limburg die gepaard gaan met hagel en onweer. Hogerop in het Heuvelland is natte sneeuw mogelijk.

Lees hier alles over het weerbericht voor zaterdag en zondag.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen. Deadline: 5 mei.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen