Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nationale overheid moet Gezonde Basisschool betalen'

Geplaatst opvrijdag 19 april 2019 - 19:50

De kosten voor de Gezonde Basisschool moeten opgenomen worden in de onderwijsbegroting.

Dat zegt Maria Janssen, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, in #WijZijnLimburg. Hoewel de resultaten van het Limburgse experiment goed zijn, dreigen de kosten voor de ouders een drempel te worden voor uitbreiding.

Gezond en bewegen
In de Gezonde Basisschool van de Toekomst krijgen kinderen gezonde maaltijden, en wordt er meer tijd besteed aan het bewegen door sport en spel. Het project loopt op dit moment op basisscholen in Landgraaf en Brunssum. Een aantal
Sittardse scholen start ook met het concept.

Twee jaar verschil
Na twee jaar zijn de eerste resultaten goed. Kinderen zijn gezonder en er wordt minder gepest. Goed nieuws, zo zegt Maria Janssen, die eerder de noodklok luidde over de gezondheid in de provincie. "We leven hier in Zuid-Limburg twee jaar korter dan in de rest van Nederland. Een gezonde generatie start op de basisschool."

Kostendrempel
De projectgroep wil het concept nu grootschalig uitrollen in Limburg. De kosten voor de ouders dreigen daarbij een drempel te worden. Die bedragen zes euro per kind per dag. De werkgroep denkt dat dat bedrag op termijn terug kan naar drie euro per dag. Maar dat blijft een fors bedrag voor veel ouders, zo meldde eerder Sjaak van Mil, begeleider van het concept op basisschool De Schatgraver in Landgraaf. Dat er op termijn forse zorgkosten worden bespaard, is een overweging die bij de meeste ouders niet direct speelt. "Wat wij nu proberen is om het komende jaren massaal uit te zetten, zodat er veel meer scholen gaan meedoen. Zodat we ook goed zichtbaar kunnen maken dat het werkt", zo zegt Maria Janssen.

Landelijke belangstelling
Ook nationaal is er veel belangstelling voor het project. De minister kwam persoonlijk kijken, en de Gezonde Basisschool werd eerder deze maand toegelicht in Groningen. "We zijn ook druk in overleg met landelijke partners en met het ministerie. Op termijn willen we ernaar streven dat de kosten onderdeel worden van de onderwijsbegroting. Dat is ons ideaal."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen