Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Nationale overheid moet Gezonde Basisschool betalen'

Geplaatst opvrijdag 19 april 2019 - 19:50

De kosten voor de Gezonde Basisschool moeten opgenomen worden in de onderwijsbegroting.

Dat zegt Maria Janssen, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, in #WijZijnLimburg. Hoewel de resultaten van het Limburgse experiment goed zijn, dreigen de kosten voor de ouders een drempel te worden voor uitbreiding.

Gezond en bewegen
In de Gezonde Basisschool van de Toekomst krijgen kinderen gezonde maaltijden, en wordt er meer tijd besteed aan het bewegen door sport en spel. Het project loopt op dit moment op basisscholen in Landgraaf en Brunssum. Een aantal
Sittardse scholen start ook met het concept.

Twee jaar verschil
Na twee jaar zijn de eerste resultaten goed. Kinderen zijn gezonder en er wordt minder gepest. Goed nieuws, zo zegt Maria Janssen, die eerder de noodklok luidde over de gezondheid in de provincie. "We leven hier in Zuid-Limburg twee jaar korter dan in de rest van Nederland. Een gezonde generatie start op de basisschool."

Kostendrempel
De projectgroep wil het concept nu grootschalig uitrollen in Limburg. De kosten voor de ouders dreigen daarbij een drempel te worden. Die bedragen zes euro per kind per dag. De werkgroep denkt dat dat bedrag op termijn terug kan naar drie euro per dag. Maar dat blijft een fors bedrag voor veel ouders, zo meldde eerder Sjaak van Mil, begeleider van het concept op basisschool De Schatgraver in Landgraaf. Dat er op termijn forse zorgkosten worden bespaard, is een overweging die bij de meeste ouders niet direct speelt. "Wat wij nu proberen is om het komende jaren massaal uit te zetten, zodat er veel meer scholen gaan meedoen. Zodat we ook goed zichtbaar kunnen maken dat het werkt", zo zegt Maria Janssen.

Landelijke belangstelling
Ook nationaal is er veel belangstelling voor het project. De minister kwam persoonlijk kijken, en de Gezonde Basisschool werd eerder deze maand toegelicht in Groningen. "We zijn ook druk in overleg met landelijke partners en met het ministerie. Op termijn willen we ernaar streven dat de kosten onderdeel worden van de onderwijsbegroting. Dat is ons ideaal."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen