Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationale Coming Out Dag: Provincie hijst regenboogvlag

Geplaatst opmaandag 11 oktober 2021 - 16:40

Bij verschillende overheidsgebouwen is maandag de regenboog gehesen. Onder andere bij het provinciehuis en bij bijna alle gemeentehuizen. Hiermee ondersteunen de overheidsinstanties de landelijke Coming Out Dag.

Gedeputeerden Madeleine van Toorenburg en Geert Gabriëls hesen maandag voor het provinciehuis de regenboogvlag in bijzijn van de voorzitter van het COC Limbrug Jaison Senne Blok.

Bijna allemaal
Voor zover bekend bij Blok hijsen alle Limburgse gemeenten de regenboogvlag op drie na. Dat zijn Echt-Susteren, Horst aan de Maas en Roerdalen. De gemeente Horst aan de Maas hijst geen speciale vlag omdat 'iedereen elke dag welkom is'. Ook de gemeente Roerdalen heeft geen regenboogvlag, omdat deze gemeente naar eigen zeggen niet voor alles en iedereen een vlag wil hijsen.

Niet buiten, maar binnen
In Echt-Susteren wordt de vlag niet voor het stadhuis gehesen, maar in het gebouw zelf. Dat stuit op veel onbegrip van de voorzitter van het COC, de belangenvereniging voor LHBTI-personen: "Je geeft het signaal af dat je het wel mag zijn maar laat het vooral niet blijken. En dat is nou net niet wat we willen".

Steun aan initiatief
Volgens een schriftelijke verklaring van de gemeente Echt-Susteren ondersteunt de gemeente het initiatief. "Als gemeente ondersteunen wij deze dag van harte en geven wij daar aandacht en uiting aan, online en offline. Zoals wij dat met alle actiedagen doen, is de regenboogvlag op een prominente en zichtbare plek in onze burgerhal geplaatst. Dit is de vaste plaats in ons gemeentehuis waar altijd aandacht wordt geschonken aan initiatieven die we een warm hart toedragen."

Nationale vlag
De gemeente schrijft dat de nationale vlag iedere dag uithangt. "De Nederlandse Grondwet is de enige die begint met de meest uitgebreide anti-discriminatiebepaling: “Allen, die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld." Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. Die boodschap zegt de gemeente elke dag uit te dragen.

"Wij rekenen er op dat onze keuze voor een meer inclusieve uiting buiten ons gemeentehuis en prominente aandacht voor de doelgroep van Coming Out Dag binnen, kan rekenen op respect en begrip van iedereen", schrijft de gemeente.

Lees ook: Regenboogouders leggen lange weg af om gezin te stichten

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond