Overslaan en naar de inhoud gaan

Namen nieuwe Limburgse gedeputeerden bekend

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 10:54

Het nieuwe provinciebestuur gaat bestaan uit zes gedeputeerden, afkomstig van zes partijen.

Het gaat om oud-CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, oud-VVD wethouder Stephan Satijn van Venlo en oud-PvdA Tweede Kamerlid, voormalig wethouder van Bergen en ex-statenlid Lia Roefs.

Verder zijn kandidaat de wethouders Ad Roest en Geert Gabriëls van respectievelijk Venlo en Weert. Roest is van de lokale partij EENLokaal en is vice-voorzitter van Lokaal-Limburg. Gabriëls is wethouder namens Weert Lokaal maar is landelijk lid van GroenLinks. Zo stond hij op de 15e plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart jongstleden.

Jongste
De zesde en jongste kandidaat-gedeputeerde is Maarten van Gaans (32). Hij is sinds 2017 politiek adviseur van Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Van Gaans bekleedde eerder diezelfde functie bij de D66-fractie in het Europees Parlement. Hij is afkomstig uit Guttecoven.

Vragen
De namen worden rond het middaguur officieel bekendgemaakt. Woensdag zijn de fractievoorzitters dan in de gelegenheid om vragen te stellen aan de kandidaten. Dat gebeurt in een openbare vergadering.

Vrijdag volgt dan de officiële verkiezing en installatie van de nieuwe gedeputeerden.

Remkes
De kandidaten zijn benaderd door waarnemend gouverneur Johan Remkes. Eerder in juni trok hij de regie om een provinciebestuur te vormen naar zich toe.

Lees ook: Remkes neemt heft in handen bij vorming provinciebestuur

Remkes nam de regie in handen, nadat de poging om een nieuw extraparlementair te vormen was mislukt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen