Overslaan en naar de inhoud gaan

Namen nieuwe Limburgse gedeputeerden bekend

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 10:54

Het nieuwe provinciebestuur gaat bestaan uit zes gedeputeerden, afkomstig van zes partijen.

Het gaat om oud-CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, oud-VVD wethouder Stephan Satijn van Venlo en oud-PvdA Tweede Kamerlid, voormalig wethouder van Bergen en ex-statenlid Lia Roefs.

Verder zijn kandidaat de wethouders Ad Roest en Geert Gabriëls van respectievelijk Venlo en Weert. Roest is van de lokale partij EENLokaal en is vice-voorzitter van Lokaal-Limburg. Gabriëls is wethouder namens Weert Lokaal maar is landelijk lid van GroenLinks. Zo stond hij op de 15e plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart jongstleden.

Jongste
De zesde en jongste kandidaat-gedeputeerde is Maarten van Gaans (32). Hij is sinds 2017 politiek adviseur van Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Van Gaans bekleedde eerder diezelfde functie bij de D66-fractie in het Europees Parlement. Hij is afkomstig uit Guttecoven.

Vragen
De namen worden rond het middaguur officieel bekendgemaakt. Woensdag zijn de fractievoorzitters dan in de gelegenheid om vragen te stellen aan de kandidaten. Dat gebeurt in een openbare vergadering.

Vrijdag volgt dan de officiële verkiezing en installatie van de nieuwe gedeputeerden.

Remkes
De kandidaten zijn benaderd door waarnemend gouverneur Johan Remkes. Eerder in juni trok hij de regie om een provinciebestuur te vormen naar zich toe.

Lees ook: Remkes neemt heft in handen bij vorming provinciebestuur

Remkes nam de regie in handen, nadat de poging om een nieuw extraparlementair te vormen was mislukt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen