Overslaan en naar de inhoud gaan

Nafluiten en sissen wordt strafbaar als seksuele intimidatie

Geplaatst opmaandag 12 juli 2021 - 22:27

Nafluiten en sissen zal in de toekomst beschouwd worden als een vorm van seksuele intimidatie, maar Suzan van der Aa, hoogleraar Straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht, heeft bedenkingen bij het wetsvoorstel daarover.

Dar zegt ze maandag in het tv-programma L1mburg Centraal.

Gemiddeld krijgen drie op de vier vrouwen te maken met seksuele intimidatie in hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van het European Agency of Fundamental Rights. Een nieuw wetsvoorstel moet seksuele intimidatie strafbaar maken. Het gaat zowel om seksuele intimidatie op straat als op internet en via social media-kanalen als Twitter en Facebook.

Flirten
“Het is goed dat hier iets aan wordt gedaan, al heb ik wel mijn bedenkingen op bepaalde punten,” zegt Suzan van der Aa, hoogleraar Straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht. “Sommige vormen van intimidatie zijn heel duidelijk, zoals obscene handgebaren. Maar soms is het minder duidelijk of iets valt onder intimidatie of bijvoorbeeld gewoon flirten is.”

Fluiten was bij ons bijvoorbeeld jarenlang gewoon, tegenwoordig wordt het steeds meer als onwenselijk ervaren. Terwijl in andere culturen fluiten naar vrouwen juist nog steeds gezien wordt als een compliment.

Lees ook: Wethouder Horst in actie tegen seksuele intimidatie

Intimidatie op werkvloer
Daarnaast vraagt Van der Aa zich af waarom seksuele intimidatie op de werkvloer niet door Minister Grapperhaus in het wetsvoorstel wordt aangepakt. “De collega die net iets te vaak zijn hand op je schouders legt, of je baas die maar blijft aandringen om met je uit te gaan eten. Deze vormen van intimidatie die komen ook vaak voor, maar zijn momenteel nog niet strafbaar gesteld.”

Wanneer de wet in werking treedt, is nog onbekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen