Overslaan en naar de inhoud gaan

Nacht warmt sneller op: aantal warme nachten verdrievoudigd

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2020 - 6:33

Het aantal warme nachten in Nederland is sinds de tweede helft van de vorige eeuw verdrievoudigd.

Dat blijkt uit cijfers van het KNMI die vrijdag bekend zijn gemaakt. Warme nachten komen het vaakst voor in het zuiden van het land en in de buurt van zee. Het gaat om nachten met een minimumtemperatuur van ten minste 18 graden.

Zuidelijk
Het KNMI heeft de warme nachten van vijf meetstations (De Kooy, De Bilt, Eelde, Vlissingen en Maastricht) in de periode 1951-2000 en 2001-2019 op een rijtje gezet. Daaruit blijkt dat het aantal het grootst is in Vlissingen en het kleinst in Eelde. "In het algemeen is het aantal warme nachten groter naarmate de locatie zuidelijker en dichter bij zee ligt. Je ziet hier de dempende werking van de zee op temperatuurschommelingen", aldus het KNMI.

Tropische nacht
Waar in de eerste periode er jaarlijks ongeveer vier warme nachten waren in Vlissingen, ligt dat aantal in de periode 2001-2019 op dertien. In bijna drie daarvan ligt de temperatuur zelfs boven de 20 graden. Dan is er sprake van een tropische nacht. Ook die zijn flink toegenomen. "De relatieve toename in het aantal tropische nachten is zelfs nog groter", aldus het KNMI. Die gaan van nog geen een keer per jaar naar drie.

Eerdere klimaatberichten lieten volgens het KNMI al zien dat de nacht sneller opwarmt dan de dag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen