Overslaan en naar de inhoud gaan

Nabestaanden willen schadevergoeding na stroomstoring MUMC+

Geplaatst opvrijdag 30 juli 2021 - 17:20

De families van de coronapatiënten die na een stroomstoring in het MUMC+ zijn overleden, willen een schadevergoeding van het ziekenhuis.

Dat laat Nicole Verpaalen, advocaat van de nabestaanden, weten in een schriftelijke reactie naar aanleiding van de persconferentie van vrijdagmiddag.

Confronterend
Door een stroomstoring in de nacht van 29 op 30 april viel het apparaat uit dat zorgt voor de extra zuurstoftoediening. Tijdens de persconferentie werd bekend dat twee coronapatiënten door het zuurstoftekort versneld zijn komen te overlijden.

"Voor ons een enorm confronterende uitkomst, maar vooral een verdrietige uitkomst voor de nabestaanden", aldus Helen Mertens, voorzitter van het ziekenhuis. "Er is ons veel aan gelegen om te komen tot goede afspraken met de nabestaanden. Over een tegemoetkoming en hun verwerking."

Lees ook: Alarm storing MUMC niet gehoord: patiënten sneller overleden

Schadevergoeding
De nabestaanden willen geen tegemoetkoming zoals het ziekenhuis voorstelt, maar een schadevergoeding. Een gesprek over de totstandkoming hiervan zien ze met vertrouwen tegemoet. "Gezien de uitkomsten van het onderzoek van de calamiteitencommissie", aldus Verpaalen.

Tekortkomingen
Uit dat onderzoek blijkt dat niemand het alarm van het zuurstoftoedieningsapparaat hoorde toen de stroom uitviel. Dit kwam doordat de deuren van de verpleegafdeling dicht waren vanwege het verhoogde infectierisico door corona. De families hopen dat dergelijke calamiteiten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ze zijn opgelucht over het feit dat het ziekenhuis verantwoordelijkheid neemt voor 'de tekortkomingen in de zorg die hebben plaatsgevonden'.

Oorzaak stroomstoring
Waar ze nog teleurgesteld in zijn, is dat de oorzaak van de stroomstoring nog niet is vastgesteld door de calamiteitencommissie. Tot nu toe is bekend dat de stroom uitviel doordat een aardlekautomaat, een soort stop, doorsloeg. Waarom de stop doorsloeg, is niet duidelijk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen