Overslaan en naar de inhoud gaan

Nabestaanden willen opheldering over dood na stroomstoring

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 11:25

De nabestaanden van de twee patiënten die zijn overleden na een stroomstoring in het ziekenhuis van Maastricht reageren vol ongeloof. "Een grote fout van het ziekenhuis." Ze eisen een onafhankelijk onderzoek.

Door een stroomstoring viel in de nacht van donderdag op vrijdag de zuurstoftoediening van twee coronapatiënten op de verpleegafdeling bij het MUMC+ stil.

Stabiel
"Ik ben boos en teleurgesteld", zegt Johan Wolters, de kleinzoon van de 76-jarige Maastrichtenaar die overleed. Zijn opa lag al twee weken in Maastricht en de situatie was stabiel. "Hij heeft een medicijnenkuur gehad. Een paar keer had hij een dip en was hij wat paniekerig. Maar alles leek onder controle. Was ik maar 24 uur per dag bij hem gebleven, dan was dit niet gebeurd."

Lees ook: Twee coronapatiënten MUMC overleden na stroomuitval

Stroomstoring
Ook met de andere coronapatiënt, de 67-jarige John en oom van Kizzy Magdelijns, ging het naar omstandigheden goed. "Wij hebben donderdagavond nog contact met hem gehad en eigenlijk ging alles heel goed", vertelt ze. Die nacht viel de stroom echter uit waardoor zijn zuurstoftoediening stilviel.

"Ze weten niet precies hoe laat dat is gebeurd, maar ze denken donderdag ergens in de late avond." Vrijdagochtend werd de zus van Kizzy Magdelijns rond 6:30 uur gebeld dat er iets aan de hand was.

Nabestaanden vertellen over de laatste momenten met John:

Video: Track 88'

Zuurstof in het bloed
"Zijn saturatie (zuurstofgehalte in het bloed, red.) was toen al van 92 naar 20 procent gezakt in zijn bloed", vertelt Kizzy. "Hoelang het heeft geduurd voor ze opgemerkt hebben dat de zuurstof uitgevallen is, weet ik niet. Maar de daling van 92 naar 20 procent is behoorlijk. Er moet een behoorlijke tijd tussen hebben gezeten. Zijn kans om te vechten is hem gewoon ontnomen."

Grote fout
Kleindochter Christina Wolters reageert vol verdriet op het overlijden van haar opa, de 76-jarige Maastrichtenaar. "Mijn opa heb ik helaas moeten afgeven door een grote fout van het ziekenhuis. Een stroomstoring op de verpleegafdeling waar geen alarm is afgegaan én een noodvoorziening die niet werkte. De nachtdienst merkte het te laat op en dat heeft het leven gekost van mijn opa."

Onderzoek
De nabestaanden van beide patiënten willen dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. "De bal ligt nu bij het academisch ziekenhuis. Zij zijn nu aan zet", zegt kleinzoon Johan.

Een woordvoerder van het MUMC benadrukt dat nog moet worden vastgesteld of de sterfgevallen direct verband houden met de stroomstoring. Dat wordt onderzocht door een externe onderzoekscommissie, die door het ziekenhuis is ingesteld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert dit onderzoek.

Zondagmiddag hield het ziekenhuis een persconferentie naar aanleiding van de stroomstoring.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen