Overslaan en naar de inhoud gaan

Nabestaanden willen opheldering over dood na stroomstoring

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 11:25

De nabestaanden van de twee patiënten die zijn overleden na een stroomstoring in het ziekenhuis van Maastricht reageren vol ongeloof. "Een grote fout van het ziekenhuis." Ze eisen een onafhankelijk onderzoek.

Door een stroomstoring viel in de nacht van donderdag op vrijdag de zuurstoftoediening van twee coronapatiënten op de verpleegafdeling bij het MUMC+ stil.

Stabiel
"Ik ben boos en teleurgesteld", zegt Johan Wolters, de kleinzoon van de 76-jarige Maastrichtenaar die overleed. Zijn opa lag al twee weken in Maastricht en de situatie was stabiel. "Hij heeft een medicijnenkuur gehad. Een paar keer had hij een dip en was hij wat paniekerig. Maar alles leek onder controle. Was ik maar 24 uur per dag bij hem gebleven, dan was dit niet gebeurd."

Lees ook: Twee coronapatiënten MUMC overleden na stroomuitval

Stroomstoring
Ook met de andere coronapatiënt, de 67-jarige John en oom van Kizzy Magdelijns, ging het naar omstandigheden goed. "Wij hebben donderdagavond nog contact met hem gehad en eigenlijk ging alles heel goed", vertelt ze. Die nacht viel de stroom echter uit waardoor zijn zuurstoftoediening stilviel.

"Ze weten niet precies hoe laat dat is gebeurd, maar ze denken donderdag ergens in de late avond." Vrijdagochtend werd de zus van Kizzy Magdelijns rond 6:30 uur gebeld dat er iets aan de hand was.

Nabestaanden vertellen over de laatste momenten met John:

Video: Track 88'

Zuurstof in het bloed
"Zijn saturatie (zuurstofgehalte in het bloed, red.) was toen al van 92 naar 20 procent gezakt in zijn bloed", vertelt Kizzy. "Hoelang het heeft geduurd voor ze opgemerkt hebben dat de zuurstof uitgevallen is, weet ik niet. Maar de daling van 92 naar 20 procent is behoorlijk. Er moet een behoorlijke tijd tussen hebben gezeten. Zijn kans om te vechten is hem gewoon ontnomen."

Grote fout
Kleindochter Christina Wolters reageert vol verdriet op het overlijden van haar opa, de 76-jarige Maastrichtenaar. "Mijn opa heb ik helaas moeten afgeven door een grote fout van het ziekenhuis. Een stroomstoring op de verpleegafdeling waar geen alarm is afgegaan én een noodvoorziening die niet werkte. De nachtdienst merkte het te laat op en dat heeft het leven gekost van mijn opa."

Onderzoek
De nabestaanden van beide patiënten willen dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. "De bal ligt nu bij het academisch ziekenhuis. Zij zijn nu aan zet", zegt kleinzoon Johan.

Een woordvoerder van het MUMC benadrukt dat nog moet worden vastgesteld of de sterfgevallen direct verband houden met de stroomstoring. Dat wordt onderzocht door een externe onderzoekscommissie, die door het ziekenhuis is ingesteld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert dit onderzoek.

Zondagmiddag hield het ziekenhuis een persconferentie naar aanleiding van de stroomstoring.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen