Overslaan en naar de inhoud gaan

Nabestaande MH17-ramp: 'Rechtszaak is confronterend'

Geplaatst opzaterdag 19 juni 2021 - 19:27

"We zouden samen in dat vliegtuig zitten. Ik ben uiteindelijk niet meegegaan. Mijn broer is alleen gegaan en niet teruggekomen", dat zegt André Wagemans, die zijn broer Harrie verloor bij de vliegtuigramp van MH17 op 17 juli 2014.

Wagemans volgt de rechtszaak rondom de vliegramp op de voet. De inhoudelijke behandeling vond de afgelopen twee weken plaats. Centraal staat vraag: is het toestel neergeschoten door een Russische Buk raket en zijn de vier verdachten, drie Russen en één Oekraïner, daarvoor verantwoordelijk? Bij de vliegramp verloren 298 personen het leven, onder wie elf Limburgers.

Monsterproces
Zeven jaar na de ramp met de MH17 is alle bewijs tegen de verdachten doorgespit door de rechters. Het is niet alleen een monsterproces, met een dossier van 65.000 pagina's, ook de locatie van de rechtszaak, in de beveiligde rechtbank bij Schiphol, is uitzonderlijk, zegt Wagemans in L1mburg Centraal. "Het is een apart gebouw dat extra bewaakt wordt. En dan de ligging: bij Schiphol. Als je buitenkomt zie je de vliegtuigen opstijgen en dalen. Die locatie is confronterend. Maar je went eraan", zegt Wagemans.

Nieuwe informatie
Niet alleen de locatie is confronterend, ook de informatie die Wagemans krijgt te horen en te zien tijdens het proces. Tijdens de zitting werden er filmbeelden getoond van de inslag van de raket. Wagemans: "Dat was nagebootst in Finland. Dat was heel schokkend. De kracht en het vuur waarmee dat gepaard ging was heel aangrijpend. Daar blijf je wel over doormalen en dat is niet voor te stellen." Op de eerste dag van de rechtszaak in 2020 werden alle 298 namen van de slachtoffers genoemd. "Indrukwekkend", zegt Wagemans over dat moment.

Moord
Wagemans gaat gebruik maken van zijn spreekrecht in september. "Ik heb al wat steekwoorden op papier staan, ik begin met een zin over 298 onschuldige slachtoffers. Daarnaast noem ik het moord en zeg ik dat het niet zomaar voorbij mag gaan. En ik wil ook iets over mezelf zeggen, want het heeft een enorme impact op mijn leven gehad. ik ben nooit op niveau meer terug gekomen als voor 2014, zowel lichamelijk en geestelijk. ik heb flink ingeleverd, onder meer concentratieverlies en vermoeidheid. Het gaat ook niet beter, het blijft."

Gerechtigheid
Wagemans is ervan overtuigend dat de vier verdachten schuldig worden bevonden. "Dat kan niet anders. Ik heb daar een goed gevoel over. Ik denk dat er maar een straf daar dan bij hoort: levenslang. Het zou voelen als rechtvaardigheid, al is de staf voor mij een bijzaak."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen