Overslaan en naar de inhoud gaan

Nabestaande blij met slimme camera's tegen appen in verkeer

Geplaatst opmaandag 16 november 2020 - 20:35

Automobilisten kunnen vanaf maandag 16 november beboet worden door slimme camera's. Langs snelwegen en N-wegen hangen systemen die automobilisten fotograferen met een telefoon achter het stuur.

De boete voor het gebruik van een telefoon tijdens het rijden bedraagt 240 euro.

Foto
Wie vanaf maandag tijdens het rijden met zijn of haar telefoon bezig is riskeert een boete. Langs een aantal wegen in Nederland zijn camera's geïnstalleerd die automobilisten kunnen fotograferen die gebruik maken van een telefoon. De foto wordt vervolgens automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau.

Een buitengewoon opsporingsambtenaar moet vervolgens vaststellen of de bestuurder in overtreding is. Nederland is het eerste land in Europa waar zo'n systeem ingezet wordt.

Nabestaande blij met slimme camera
Met de slimme camera's wil de politie het aantal onveilige verkeerssituaties en ongelukken drastisch verminderen. Maar ook mensen meer bewust maken van de gevaren van het gebruik van een telefoon achter het stuur. Olaf van Hemert uit Amstenrade kan daar over meepraten. Vier jaar geleden verloor hij zijn 18-jarige zoon Justin, die op zijn bromfiets werd aangereden door een automobilist die vermoedelijk achter het stuur aan het bellen was.

"Ik kan niet onder woorden brengen hoe het voelt om je zoon te verliezen door een ongeluk wat voorkomen had kunnen worden. Als de automobilist niet met zijn telefoon bezig was geweest, dan had mijn zoon misschien nog geleefd", zegt de emotionele Van Hemert.

Lees ook: Bromfietser (18) bezwijkt aan verwondingen na ongeval

Dodelijk wapen
Olaf van Hemert is blij met de komst van de slimme camera's. "Ik denk dat dit een goede zaak is. Mensen beseffen zich vandaag de dag nog steeds niet genoeg dat als je met je telefoon achter het stuur zit te appen, dat je dan een dodelijk wapen bent. Is het nou zo'n grote moeite om te wachten met het sturen van je appje of om handsfree te bellen?"

Taakstraf
Een man uit Heerlen is destijds veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur voor het ongeluk waar de 18-jarige Justin om het leven is gekomen.

Lees ook: Voorwaardelijke taakstraf voor dodelijk ongeval

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen