Overslaan en naar de inhoud gaan

Naar de stembus voor Europees Parlement

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 6:09

Ruim 13 miljoen Nederlanders mogen donderdag weer naar de stembus. Voor een nieuw Europees Parlement deze keer.

Ook inwoners van Bonaire, St. Eustatius en Saba mogen hun stem uitbrengen. In totaal mogen tot en met zondag meer dan 400 miljoen kiezers uit de 28 EU-landen hun stem uitbrengen.

Spits
De Nederlanders en Britten bijten het spits donderdag af, de inwoners van 21 lidstaten stemmen pas zondag. En vijf landen doen dat op vrijdag en zaterdag. In ons land kunnen kiezers ook weer op stations terecht om hun stem uit te brengen. De meeste stembureaus zijn geopend tussen 07:30 uur en 21:00 uur. Daarna sluiten ze en begint het tellen van de stemmen.

Stations
Traditioneel ging ook nu weer het stembureau op station Castricum als eerste open, om middernacht. Vanaf 05:15 uur kunnen vroege treinreizigers terecht in Breda en Nijmegen en vanaf 05:30 uur bij de stembureaus op station Meppel, Roermond en Zwijndrecht.

Miljard
Het EU-parlement - met een jaarlijkse begroting van zo'n 2 miljard euro - beslist over belangrijke wetgeving. Het zetelt in Straatsburg en Brussel. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn het er 26. In het parlement zijn nu negen Nederlandse partijen vertegenwoordigd. Aan de verkiezingen doen er zestien mee.

Exitpolls
Exitpolls geven donderdag na het sluiten van de stembussen om 21:00 uur een eerste beeld van de resultaten. De officiële uitslagen mogen pas naar buiten worden gebracht nadat zondagavond om 23:00 uur het laatste stembureau in Italië is dichtgegaan. De opkomst in de EU was vijf jaar geleden gemiddeld 42,6 procent, het laagste sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979. In Nederland bracht 37,3 procent een stem uit in 2014.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen