Overslaan en naar de inhoud gaan

Na windmolenpark richt Peel Energie zich op waterstofproject

Geplaatst opzondag 5 september 2021 - 20:52

De burgerenergiecoöperatie Peel Energie werkte jarenlang aan een windmolenpark in Egchel. Dat project werd dit weekend opgeleverd. De coöperatie richt zich meteen op de volgende projecten, waarbij energie moet worden omgezet in waterstof.

Dat vertelt Peel Energie-voorzitter Theo Neessen in gesprek met L1.

Video: L1

Duizenden huishoudens
Aan de Haambergweg tussen Egchel en Beringe is inmiddels een windmolenpark aangelegd. De vijf molens moeten op den duur genoeg energie leveren om alle 18.000 huishoudens in de gemeente Peel en Maas van stroom te kunnen voorzien. Het project kostte ongeveer dertig miljoen euro en tien procent van dat bedrag werd ingelegd door particulieren.

Lokale belangstelling
Het merendeel van die groep, zo'n negentig procent, woont in de gemeente Peel en Maas. "We hebben mensen uit de gemeente voorrang gegeven", zegt Neessen. "Het is prachtig om te zien dat er kennelijk zoveel animo voor was. Je zag een kleine investeringsdip toen het coronavirus uitbrak, maar toen iedereen de impact van die uitbraak een beetje kon overzien, begon het weer te lopen."

Lees ook: Inwoners investeren in 5 windmolens op Egchelse Heide

Eerste in Nederland
Nu het windmolenproject succesvol is afgerond, richt Peel Energie zich dus op waterstof. "We zijn bezig met een project om energie om te zetten in waterstof. Daarnaast zijn we bezig met een zonnepark in Grashoek, waar we 36.000 zonnepanelen willen plaatsen op een gebied van veertien hectare. Die energie moet helemaal omgezet worden in waterstof. Dat zou het eerste park zijn in Nederland waar alle energie in waterstof wordt omgezet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen