Overslaan en naar de inhoud gaan

Na Venloos raadslid gaat ook justitie in hoger beroep

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 16:48

Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de witwaszaak van Venloos raadslid Ali Oruç (46).

Dat heeft justitie vrijdag bekendgemaakt.

Voorwaardelijke gevangenisstraf
Eind maart werd Oruç veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor hypotheekfraude en zijn 41-jarige vrouw twee maanden.

Tonnen witgewassen
Voor witwassen volgde vrijspraak. Daar is justitie het niet mee eens. Het OM is namelijk van mening dat witwassen wettig en overtuigend bewezen kan worden.

Justitie kan zich niet vinden in het oordeel van de rechtbank. Het gaat namelijk om een hoop geld: 101.606,09 euro. De rechtbank heeft geoordeeld dat het raadslid dat bedrag niet kon verantwoorden op basis van zijn legale inkomen. Er was volgens de rechter geen bewijs voor witwassen en over een periode van vier jaar was dit geen groot bedrag. Immers moest er rekening worden gehouden met een foutmarge en het was niet duidelijk uit welke strafbare feiten dit geld afkomstig zou zijn.

Lees ook: Sjoemelend Venloos raadslid hoeft niet de cel in

Het OM vindt de geldsom aanzienlijk. Ook omdat het bedrag volgens de aanklager vooral betrekking heeft op twee verbouwingen. Verder is er in ruime mate rekening gehouden met een foutmarge, aldus justitie.

Wederrechtelijk verkregen voordeel
Bijkomend wilde de aanklager dat de veertiger 474.000 euro terugbetaalde aan de staat. Dat geld zou hij onder meer hebben verdiend met zijn huizen. Maar dat veegde de rechtbank van tafel.

Donderdag kondigde de raadsman van Oruç aan in beroep te gaan vanwege de veroordeling voor hypoteekfraude. Justitie concludeert dat zowel hypotheekfraude als witwassen bewezen kan worden.

Lees ook: Raadslid Venlo in beroep tegen veroordeling hypotheekfraude

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen