Overslaan en naar de inhoud gaan

Na tien jaar gaat het Sevenums woordenboek digitaal

Geplaatst opmaandag 22 november 2021 - 20:21

6000 woorden en uitdrukkingen in het dialect van Sevenum zijn sinds kort met een paar klikjes voor iedereen beschikbaar.

En dat werd tijd, vinden de Sevenumse broers Zef en Jaer Mertens. Het 'echte' Sevenums woordenboek staat al tien jaar bij hun ouders in de kast.

Video L1

Jaer Mertens (24): "We wonen niet meer thuis dus voor ons is het handig dat we het woordenboek ook kunnen raadplegen als dat nodig is."

Thuis
Beide broers gingen samen met de makers van het boek, Heemkundegroep Sevenum, aan de slag om de inhoud van de dikke pil te verwerken in een online versie die ook als telefoonapp te gebruiken is.

Zef Mertens (26): "Het is bekend dat niet iedere ouder hun kinderen tweetalig opvoedt. Bij ons thuis hebben we altijd dialect gesproken. Ik merk in mijn omgeving dat er behoefte is onder de jeugd om je ook op social media, zoals Instagram en Facebook, uit te drukken in je eigen dialect. Deze app maakt dat toegankelijker."

Lees ook: App om het Meijelse dialect levend te houden

Bedreigd
In Meijel is in 2020 een vergelijkbare app gemaakt. De initiatiefnemers uit dat dorp hadden dezelfde motivatie. Het dialect wordt hoe dan ook bedreigd met uitsterven als je niets doet. "En dat is zonde", zegt Jaer. "Tweetaligheid is gezond voor je ontwikkeling en taalgevoel. Dat is al bewezen. Je mond raakt op jonge leeftijd gewend om meerdere klankkleuren te maken. Op die manier kun je andere vreemde talen zoals Frans of Duits makkelijker onder de knie krijgen."

Toekomst
Volgens de Sevenumse ontwikkelaars van het online woordenboek is het niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Ze delen hun kennis graag met anderen zodat meerdere Limburgse dialecten in de toekomst te vinden zijn op internet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen