Overslaan en naar de inhoud gaan

Na textiel en aardewerk verdwijnt ook cement uit Maastricht

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 19:45

Alle vijftig medewerkers van ENCI zijn op het werk verschenen. En dat betekent veel, zegt algemeen directeur Günther Gach een dag nadat bekend werd dat de cement-fabriek in juni 2020 gaat sluiten.

"We spreken elkaar hier allemaal aan met de voornaam", aldus Gach. De lijntjes zijn kort binnen het bedrijf en de omgang met elkaar familiair. Zo is het altijd geweest bij de Eerste Nederlandse Cement Industrie.

Video: L1

Familie
"Hier gaat al jarenlang dezelfde anekdote. Als de zoon van een medewerker van school was, dan vroeg vader aan zijn leidinggevende of hij een baan kon krijgen. Het antwoord was dan dat er geen werk was, maar dat zoonlief 's maandags kon beginnen." ENCI had een goede reputatie in de regio Maastricht. Een werkgever met baangarantie en goede arbeidsvoorwaarden. Maar nu verdwijnt het bedrijf uit Maastricht.

Lees ook: Directie bevestigt: ENCI Maastricht volgend jaar dicht

Hoogtij
Vijftig personeelsleden runnen het gigantische complex aan de Lage Kanaaldijk 115. Tijdens de hoogtijdagen van de fabriek, die tussen de beide wereldoorlogen werd gesticht, werkten er 1200 mannen en vrouwen op het terrein. Om alles draaiende te houden tijdens de nachturen heeft het bedrijf nu niet meer dan zes mensen nodig.

Mijnwerkerszoon
Günther Gach vertrouwt erop dat er een fatsoenlijk sociaal plan wordt uitgerold voor de medewerkers. De multinational en ENCI-eigenaar Heidelberg Cement gaat daarmee aan de slag met vakbonden en ondernemersraad. De oud-mijnwerkerzoon weet voor zichzelf nog niet wat de toekomst brengt.

"We zullen zien waar ik terecht kom. Het belangrijkste is nu dat er voor mijn mensen goed wordt gezorgd."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen