Overslaan en naar de inhoud gaan

Na textiel en aardewerk verdwijnt ook cement uit Maastricht

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 19:45

Alle vijftig medewerkers van ENCI zijn op het werk verschenen. En dat betekent veel, zegt algemeen directeur Günther Gach een dag nadat bekend werd dat de cement-fabriek in juni 2020 gaat sluiten.

"We spreken elkaar hier allemaal aan met de voornaam", aldus Gach. De lijntjes zijn kort binnen het bedrijf en de omgang met elkaar familiair. Zo is het altijd geweest bij de Eerste Nederlandse Cement Industrie.

Video: L1

Familie
"Hier gaat al jarenlang dezelfde anekdote. Als de zoon van een medewerker van school was, dan vroeg vader aan zijn leidinggevende of hij een baan kon krijgen. Het antwoord was dan dat er geen werk was, maar dat zoonlief 's maandags kon beginnen." ENCI had een goede reputatie in de regio Maastricht. Een werkgever met baangarantie en goede arbeidsvoorwaarden. Maar nu verdwijnt het bedrijf uit Maastricht.

Lees ook: Directie bevestigt: ENCI Maastricht volgend jaar dicht

Hoogtij
Vijftig personeelsleden runnen het gigantische complex aan de Lage Kanaaldijk 115. Tijdens de hoogtijdagen van de fabriek, die tussen de beide wereldoorlogen werd gesticht, werkten er 1200 mannen en vrouwen op het terrein. Om alles draaiende te houden tijdens de nachturen heeft het bedrijf nu niet meer dan zes mensen nodig.

Mijnwerkerszoon
Günther Gach vertrouwt erop dat er een fatsoenlijk sociaal plan wordt uitgerold voor de medewerkers. De multinational en ENCI-eigenaar Heidelberg Cement gaat daarmee aan de slag met vakbonden en ondernemersraad. De oud-mijnwerkerzoon weet voor zichzelf nog niet wat de toekomst brengt.

"We zullen zien waar ik terecht kom. Het belangrijkste is nu dat er voor mijn mensen goed wordt gezorgd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen