Overslaan en naar de inhoud gaan

Na maanden staken hoger loon voor Limburgse metaalwerkers

Geplaatst opwoensdag 14 juli 2021 - 21:57

De stakingsestafette die een half jaar duurde, heeft woensdag tot een nieuw cao-akkoord in de metalelektro geleid. De ongeveer 160.000 werknemers in de sector metalektro krijgen de komende twee jaar 5,3 procent meer loon.

Veel Limburgse metaalbedrijven staakten om tot dit akkoord te komen. Aan de laatste staking in juni deden medewerkers van bedrijven in Venlo en omgeving mee: MGG Netherlands in Tegelen, John Deere in Horst, Weir Minerals Netherlands, Nedinsco en Nedri Spanstaal in Venlo en VDL Parree in Sevenum.

Loonstijging
Het principeakkoord tussen de werkgevers in de metaalsector en vakbonden FNV en CNV voorziet in een loonstijging van 5,3% over twee jaar. Daarnaast krijgen werknemers die al op 1 december 2020 in dienst waren een eenmalige compensatie voor de gemiste loonsverhoging over de periode van 1 december 2020 tot 1 juli 2021

Aantrekkelijk
Andere afspraken zijn: een vast contract voor 2400 uitzendkrachten en de mogelijkheid van een vervroegd pensioen. De jeugdlonen worden afgeschaft waardoor jonge werknemers kunnen rekenen op een volwassen loon. Ook is afgesproken dat er geen loonkloof mag zijn tussen mannen en vrouwen met dezelfde opleiding.

De vakbonden hopen dat met dit akkoord de metaalsector aantrekkelijker wordt voor nieuwe werknemers. De leden van de vakbonden FNV en CNV kunnen nog tot de tweede week september voor of tegen het akkoord stemmen.

Lees ook: Stakingsgolf metaal gaat door: Venlo legt werk neer

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen